Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Židovska općina Čakovec organizirala stručni skup o jačanju zajednice tolerancijom

Datum objave: 23. veljače 2023.

U sklopu međunarodnog projekta nazvanog Never Forget – Nikad ne zaboravimo posvećenog komemoriranju žrtava holokausta, jačanju europske građanske kulture i demokracije, te poštivanju ljudskih prava, koji provodi Židovska općina Čakovec, 23. veljače održan je seminar u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu. Seminar je okupio više od 90 nastavnika povijesti, etike, hrvatskoga jezika i književnosti, te vjeronauka iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije koji su nizom tema obradili brojne aspekte holokausta u svjetlu novoga doba i stremljenja stvaranju zajednice kojom će dominirati humanost, poštivanje različitosti i isticanje bogatstva kultura. Poseban naglasak dan je obrazovnim modelima i pristupima kojima se mladima prezentira tema holokausta.

„Never Forget – Nikad ne zaboravimo međunarodni je projekt posvećen komemoriranju žrtava Holokausta, ali i jačanju europske građanske kulture i demokracije, poštivanju ljudskih prava i razmišljanju o europskoj kulturnoj raznolikosti i zajedničkim vrijednostima,“ rekao je prigodom otvorenja seminara predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, dr. med. „Nažalost vrijeme je prikriveni protivnik sjećanja, sjećanja prolaze ali zaborav jača. Upravo iz tog razloga, provodimo ovaj projekt kako se nikad ne bi zaboravilo na 6 milijuna Židova koji su stradali u najvećem nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu“ rekao je dr. Pal i poručio da se tragedija židovskog naroda nikad ne smije zaboraviti niti izbrisati iz sjećanja.

Židovska općina Čakovec nositelj je međunarodnog projekta Never Forget – Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU“ (“Građani, jednakost, prava i vrijednosti”), uz partnere Center Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor i Občina Lendava. Vrijednost projekta je 76.635,00 eura, u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije iz programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV), a trajanje od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023.

Tijekom godinu dana provođenja, svi partneri provodili su aktivnosti kojima je cilj komemorirati žrtve totalitarnih režima, jačati europsku građansku kulturu, demokraciju, poštivanje ljudskih prava i razmišljanje o europskoj kulturnoj raznolikosti i zajedničkim vrijednostima. Holokaust u Europi predstavlja povijesnu činjenicu koja je imala nesagledive posljedice po vrijednosti i politiku kontinenta. Najdublje je utjecao na opstojnost židovskog naroda, razorivši zajednice u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, onemogućivši ih da ostvare dosege iz predratnog razdoblja.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini pohvalila je rad Židovske općine Čakovec koja svojim redovitim i brojnim aktivnostima nastoji očuvati sjećanje na nekad značajnu židovsku zajednicu „Nažalost povijest ne možemo mijenjati, ali možemo učiti iz povijesti. Provođenjem ovog projekta promiče se tolerancija i solidarnost, ali i čuva dragocjena židovska zajednica koja živi.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je sudionike skupa istaknuvši važnost prenošenja najviših vrijednosti novim naraštajima: „Članovi Židovske općine Čakovec na tragu svojih predaka, od kojih su mnogi izgubili živote u vrtlogu holokausta, danas obavljaju važnu zadaću u našoj zajednici promičući vrijednosti do kojih nam je stalo. Zajednički cilj nam je zajednica tolerancije osnažena kulturom i demokratičnošću, zajednica koja predstavlja siguran dom svakom pojedincu. Zato smatram da su upravo uključivanjem stručnjaka iz obrazovnog sustava kao i mladih u ovaj seminar organizatori ostvarili iznimno važan doseg“, naglasio je župan Matija Posavec pritom istaknuvši kako Međimurska županija odlično surađuje za Židovskom općinom Čakovec s kojom je s ciljem održavanja sjećanja na žrtve nacizma provodila projekt postavljanja „Kamena spoticanja“ diljem Međimurja te u Čakovcu podigla spomenik  Hanni Szenes, izraelskoj pjesnikinji i borcu protiv nacizma, koju su Nijemci i Mađari uhvatili u akciji u blizini Čakovca.

Seminaru Never Forget – Nikad ne zaboravimo, su uz brojne predavače i prosvjetne  radnike nazočili ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr.sc. Dubravka Brezak Stamač, voditeljica odsjeka za društvene djelatnosti Občine Lendava Tanja Šimonka, te koordinatorica programa Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Marjetka Bedrač.

U večernjim satima u čakovečkoj Knjižnici Nikola Zrinski jedan od predavača sa stručnog skupa dr. sc. Darko Fischer predstavit će knjigu zapisa svoga oca Alfreda Fischera Još nekoliko dana, budimpeštanski dnevnik 1944. Riječ je o zapisima koje je za tisak priredio dr. sc. Siniša Bjedov i koji svjedoče o događajima iz jeseni 1944., kritičnim ratnim danima u mađarskoj prijestolnici, kada desničarski pučisti preuzimaju vlast i intenziviraju progon Židova. Autoru zapisa odvjetniku Alfredu Ficheru, koji se u Mađarsku sklonio pred fašističkim progonom Židova, skori kraj rata budi nadu u 'novu Europu', ali 8. siječnja 1945. na ulici su ga ubili mađarski fašisti, pripadnici tzv. Strelastih križeva.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content