Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća Međimurske županije

Datum objave: 15. veljače 2023.

U velikoj vijećnici Međimurske županije u srijedu, 15. veljače 2023. godine održana je  98. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj su glavne teme bile kretanje cijena proizvoda i usluga kao i njihov utjecaj na poduzetnike, gospodarstvo te konkurentnost na tržištu. Bilo je riječi i o visini poreza na dodanu vrijednost i direktnom utjecaju na proračun i gospodarstvo te na kretanja na tržištu rada u Međimurskoj županiji.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Ivan Senčar iznio je izvješće o radu GSV-a za proteklu, u kojoj je održano šest sjednica uz kvalitetne rasprave i prijedloge vezane uz ublažavanje posljedica globalne krize. Zaključci sa sjednica upućeni su nacionalnim i lokalnim institucijama nadležnima za rješavanje problematike iz fokusa GSV-a te je zatraženo hitno rješavanje.

 „Za uspješno prevladavanje gospodarske krize i provedbu reformi ključno je postizanje dogovora između Vlade, sindikata i poslodavaca. Konstantno se prozivaju poduzetnici kako nekontrolirano povećavaju cijene proizvoda i usluga, a ne govori se o problemu lančane reakcije koja je dovela do vala poskupljenja. Cijena energenata je otišla u nebo i to je izazvalo poskupljenja na našem i inozemnim tržištima te posljedično i lančanu reakciju. Plaće radnika ne prate inflaciju i u tim je uvjetima teško zadržati radnu snagu. Kako bismo zadržali radnike moramo ih stimulirati, a rješenje vidim u smanjenju PDV-a čime bismo višestruko dobili: radnicima bismo mogli isplatiti veće plaće i povećati konkurentnost na tržištu. Smanjenjem PDV-a za tri posto radniku bi moglo donijeti 300 eura višu plaću. To znači da hrvatskim poduzetnicima Vlada mora biti suradnik“, kazao je Ivan Senčar te dodao da smo dobra sprega cijena energenata i visine PDV-a u atmosferi inflacije može donijeti rezultate koje poduzetnici priželjkuju: više plaće i nagrade za svoje radnike te veću konkurentnost na tržištu.

O kretanju tržišta rada u Međimurskoj županiji govorio je predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje -područnog ureda u Čakovcu Nikola Hren te iznio podatak da je krajem siječnja evidentirano oko 2.130 nezaposlenih osoba što iznosi 4,7%, među kojima se najveći udio odnosi upravo na ljude iz teže zapošljivih skupina.

U tijeku je izrada prijedloga upisnih kvota kako bi se smanjili upisi u ekonomska i društvena zanimanja, a pojačali upisi u strukovna zanimanja za koja postoji velikih interes na tržištu rada. Jedna od odličnih mjera poticanja mladih da se odluče za deficitarna obrtnička zanimanja je stipendiranje učenika koje Međimurska županija provodi u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurja“, rekao je Hren.

Sjednici su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimruske županije Darko Radanović.

Razgovaralo se i o broju stranih radnika u Međimurju te je odlučeno da će se za iduću sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća od nadležnih institucija zatražiti podaci o broju radnih dozvola i prijavljenih boravišta stranih radnika na području Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content