Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina o jednakosti u obrazovanju za djevojčice i dječake

Datum objave: 8. veljače 2023.

Danas je u Čakovcu održana javna tribina u okviru nacionalne kampanje Tko će im reći?, s težnjom skretanja pozornosti na razvijanje jednake dostupnosti u obrazovanju i izboru područja daljnjeg školovanja te karijere za djevojčice i dječake. Osobit naglasak dan je području obrazovanja za zvanja budućnosti poput STEM područja. Riječ je o projektu koji se tematski nastavlja na prethodni Probudimo jednakost tijekom kojeg se surađivalo s osnovnoškolskim nastavnicama i nastavnicima na osvješćivanju nesvjesne pristranosti i otklanjanju rodnih stereotipa u školama. Autorica edukacijskog programa za nastavnike bila je Dijana Kobas Dešković koja je na skupu predstavila digitalnu platformu namijenjenu prosvjetnim djelatnicima. Uz moderiranje Anite Vadas, u panel raspravi su sudjelovali i Sandra Breka Ovčar, prof., ravnateljica Gimnazije Josip Slavenski Čakovec, Igor Mesarić, Voditelj Odsjeka za društvene poslove Grada Čakovca, zatim predstavnica pokrovitelja tribine Paulina Degiuli i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Župan je naglasio ulogu i važnost centara izvrsnosti koje Međimurska županija razvija kao i podršku udrugama koje se bave educiranjem mladih, što predstavlja samo mali segment velikog investiranja u obrazovanje na našem području. „Stručnjaci STEM područja danas su zaslužni za ostvarenje najprofitabilnijih gospodarskih rezultata, stoga otklanjanje rodnih stereotipa smatram važnom temom. Otklonimo li neravnopravnost u potpunosti iz obrazovanja, tek tada će sve mjere koje implementiramo u zajednicu doći do punog izražaja. Iz analiza za 2021. istaknuto je da je broj žena u odnosu na muškarce prešao 50 posto na preddiplomskoj i diplomskoj razini, ali tek 22 % žena je na doktorskim studijima u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Vjerujem da će i ovaj skup pridonijeti većem odazivu žena u područje STEM-a što će u budućnosti dati nove uzore i novu paradigmu naraštajima koji tek trebaju doći. “, naglasio je župan Matija Posavec.

Međimurska županija prepoznala je važnost ulaganja u popularizaciju svih znanstvenih područja pa je prije četiri godine u Gimnaziji Josip Slavenski Čakovec pokrenut rad Centra za izvrsnost iz biologije, kemije, fizike i matematike. Osnovan je i Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije radi dodatnog rada s visokomotiviranim učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem razvoja njihovih IT  znanja i vještina. Taj centar izvrsnosti broji šest skupina u kojima se radi sa 72 djece i mladih. Među njima je i devet djevojčica, odnosno 2,5 posto, što ukazuje na potrebu popularizacije ovog područja među učenicama.

Na skupu je istaknuto da i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore u prilog potrebe dodatnog stimuliranja rada te popularizacije STEM domene jer stručnjaka s tog područja gotovo da nema u evidenciji nezaposlenih. U postotku nezaposlenih najveći udio (više od 50 posto) čine žene bez visokog stupnja obrazovanja. I to je pokazatelj koji nas treba voditi u modelima motivacije mladih za nastavak školovanja na visokim učilištima, zaključak je javne tribine održane 8. veljače u Čakovcu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content