Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U austrijskom gradu Güssingu sami iz obnovljivih izvora proizvode potrebnu energiju

Datum objave: 3. veljače 2023.

Izaslanstvo Grada Čakovca i Međimurske županije, predvođeno županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini, u četvrtak je boravilo u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu.

Razlog posjeta bio je obilazak Europskog centra za obnovljive izvore energije, koji već više pod četvrt stoljeća za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona, iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

Kako su na prezentaciji istakli vodeći ljudi Europskog centra za obnovljive energije iz Güssinga (Europäisches Zentrum für erneuerbare Energie Güssing), Joachim Hacker i Reinhard Koch, projekt je pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski depriviran dio austrijskog Gradišća. Kako je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, došli su na ideju iskoristiti raspoloživu biomasu te iz nje proizvoditi „zelenu“ energiju. 1996. godine izgrađena je prva centrala za proizvodnju toplinske energije na biomasu, u to vrijeme najveća u Europi. Do danas u pogonu je preko 30 postrojenja, što za proizvodnju toplinske energije, što za proizvodnju biogoriva i bioplina. Zanimljivo je da je tvrtka u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način direktno utječu na cijenu energije i energenata za lokalne korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize.

Sustav se i dalje razvija, u njega ulaze i nova energetska postrojenja, poput sunčanih elektrana, te se danas u gradu i okolnim naseljima proizvodi dovoljno energije za njihove potrebe. I što je još važnije, ona se proizvodi iz obnovljivih izvora, ostavljajući niski ekološki otisak. Izaslanstvo je obišlo i nekoliko postrojenja za proizvodnju toplinske energije, upoznalo se tehnološkim i proizvodnim procesima.

Župan i gradonačelnica održali su i radni sastanak s gradonačelnikom Güssinga Vinzenzom Knorom te razgovarali o mogućnostima suradnje. Güssing je grad s otprilike 3.600 stanovnika, a upravno je, gospodarsko i obrazovno središte područja na kojem živi oko 25 tisuća ljudi. Smješten je u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice. Prevladavajuća industrija vezana je uz poljoprivredu, preradu drva te u posljednje vrijeme uz proizvodnju „zelene“ energije. U okolici naselja je i nekoliko mjesta naseljenih gradišćanskim Hrvatima, što je prilika za povezivanje dviju sredina. Župan Posavec i gradonačelnica Cividini austrijskog su kolegu pozvali u službeni posjet Međimurju i Čakovcu.

Posebno su naglasili da je model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije, koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije, veoma zanimljiv. Međimurje u cjelini u hrvatskim je okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno zanimljiva.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content