Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija nastavlja podupirati rad skloništa za životinje

Datum objave: 2. veljače 2023.

Međimurska županija već šestu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva i jedina županija koja kontinuirano financira rad skloništa, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave. Ugovorom koji je župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je sa predsjednicom udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Čakovec Aleksandrom Hampamer osigurat će se financijska sredstva za osiguravanje smještaja za napuštene životinje do udomljavanja te promotivne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o pravilnoj skrbi o životinjama, a vrijednost ugovora iznosi 26.544,00 eura (199.995,77 kn).

Sklonište u Čakovcu, najveće je hrvatsko sklonište za životinje te više od 20 godina obavljaju plemeniti i izazovan posao. Osim financijske podrške, dugogodišnja suradnja sa županijom očituje se i partnerstvom na projektima kojima udruga gradi temelje novog društva i humanosti prema svim živim bićima.

Zaštitarsko – ekološka udruga Prijatelji životinja i prirode – osnovana je 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja, zbrinjavanje i udomljavanje napuštenih životinja, razvijanja i promicanja društvenog poduzetništva, promicanje i razvoj volonterstva, promicanje vrijednosti socijalizacije kao i reintegracije socijalno osjetljivih skupina građana u društvo.

Osnovali su najveće sklonište za napuštene životinje u Republici Hrvatskoj čime su postavljeni temelji zaštite životinja u Međimurskoj županiji. Od svojih početaka do danas, sklonište je zbrinulo više od 10 000 pasa te je najveće hrvatsko sklonište s površinom od ukupno 15 000m², ne samo po veličini, već i po broju životinja o kojima skrbi. Prošle je godine sklonište prihvatilo 843 pasa te su udomili 787 pasa, o kojima brine 15 zaposlenika i dvadesetak volontera.

Unatoč zabilježenom porastu broja napuštenih pasa, što zbog povećanja broja pasa u romskim naseljima te značajnom povećanju napuštanja vlasničkih pasa, uočen je porast udomljavanja pasa zahvaljujući zaposlenicima i volonterima ali i čestim medijskim kampanjama kojima se promovira udomljavanje.

Sklonište svake godine, sukladno mogućnostima, ulaže i u razvoj infrastrukture, a glavni projekt koji provode je projekt kastracije, cijeljenja, liječenja i označavanja pasa iz romskih naselja, a dosad su obrađene životinje iz romskih naselja Kuršanec, Pribislavec, Hlapičina i Orehovica. Tijekom 2022. godine obrađeno je 528 pasa iz romskih naselja, a još njih 500 čeka zbrinjavanje. Ovaj projekt nastaviti će se i tijekom ove godine.

Kroz sve ove godine udruga i županija razvili su kvalitetan partnerski odnos čime je udruga postala naša produžena ruka u provedbi aktivnosti koje doprinose boljoj zajednici i humanosti prema svim živim bićima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content