Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurci vole svoju baštinu što je pokazala i nova Noć muzeja

Datum objave: 28. siječnja 2023.

U petak, 27. siječnja, diljem Međimurja svoja su vrata otvorili muzeji, baštinske zbirke i arhivi u novoj, 18. po redu, Noći muzeja. Hrvatsko muzejsko društvo ovogodišnjoj manifestaciji dalo je temu Muzeji su važni, a s njome i putokaz arhivima, zbirkama i ustanovama diljem Hrvatske u stvaranju vlastitih programa. Naš najveći čuvar povijesti i zavičajne baštine Muzej Međimurja Čakovec te Riznica Međimurja pripremili su bogat program za sve generacije, te ove godine oborili rekord posjećenosti. Manifestaciju je unatoč hladnom vremenu posjetilo 3 800 građana.

Riznica Međimurja ponovo je pokazala koliko je našim ljudima važno nasljeđe koje baštinimo te je bila stjecištem generacija sve do duboko u noć. Djelatnici Muzeja Međimurja u suradnji sa školama priredili su i zanimljiv program namijenjen djeci pa je za učenike nižih razreda bila priređena radionica nazvana Zvukovi oko nas uz vodstvo Melite Sambolek, prof., iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog.

Posjetitelji su razgledali izložbu Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu, postavljenu u izložbenom salonu MMČ-a do 5. veljače. U Noći muzeja predstavljene su i nagrađene rukotvorine djece i mladih u dobi od šest do 18 godina na temu ovoga postava. Izrađivali su nakit izložen u dvorani Riznice Međimurja. Izloženi su i radovi učenika Gospodarske škole u postavu nazvanom U potrazi za idejama: GŠČ&MMČ.

Konzervatorice i arheologinje Hrvatskog konzervatorskog zavoda iz Zagreba Lea Čataj i Marijana Krmpotić govorile su na prigodnom predavanju o novijim arheološkim istraživanjima brončanoga doma na najvažnijim lokalitetima u našem kraju: Šenkovcu, Nedelišću i Turčišću.

Tijekom otvorenja manifestacije u dvorani Riznice Međimurja župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da je naš novi Muzej nematerijalne baštine u još jedno izdanje Noći muzeja ušao nagrađen najvišim priznanjem struke za najbolji stalni postav u Hrvatskoj. „Ulaganja u Muzej se nastavljaju obnavljanjem sjevernih krila palače Staroga grada što će pratiti i uređenje parkirališta i okoliša. Već na ljeto ovo mjesto koje čuva našu povijest i kulturu zasjat će punim sjajem“, rekao je župan.

Med dvemi vodami

Veliki interes vladao je i za program u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, gdje su djelatnici javne ustanove Međimurska priroda treću godinu zaredom organizirali Noć muzeja uz izložbu fotografija "Pećine hrvatskog krša" te prirodoslovnom predavanju "Đurđevečki peski", razgled postava te druženje na otvorenom. U obradi teme Hrvatskog muzejskog društva u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami naglasak je bio na temi očuvanja neživog svijeta.

Ekomuzej Međimurje malo

Naš najsuvremeniji multimedijalni, interaktivni postav - Ekomuzej „Međimurje malo“ ponudio je interpretaciju kulturne i prirodne baštine, pa su tako brojni posjetitelji mogli saznati blaga koja čuva Riznica Međimurja, najpoznatije legende o pozoju, a VR naočalama mogli su ući u „svijet“ Rudolfa Steinera, dok su učenici Tehničke škole Čakovec predstavili projekt „Mistični puteljci Međimurja“ i kalendar mitoloških bića.

Diljem Međimurja, od Čakovca i Male Subotice, Preloga, Svetog Martina na Muri, Selnice, Murskog Središća do Donjeg Vidovca i Goričana svaki postav i etnozbirka našli su svoju publiku.

Fotgrafije: Muzej Međimurja Čakovec, Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode, TZ Međimurske županije, TZ Općina Sveti Martin na Muri

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content