Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježavaju se Dani Matice hrvatske u njezinu najaktivnijem ogranku

Datum objave: 24. siječnja 2023.

Otvorenjem izložbe pod nazivom „Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu – nositelj kulturnog identiteta Međimurja“ započeo je zanimljiv program u organizaciji jednog od najaktivnijih ogranaka Matice hrvatske, čakovečkog Ogranka, koji od 23. do 26. siječnja obilježava Dane Matice hrvatske u Čakovcu.

Iz središnjice Matice iz Zagreba svečanosti u Čakovcu odazvao se glavni tajnik Marijo Dominiković i tajnik za ogranke Mihovil Antić, a otvorenju izložbe nazočili su i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak te saborska zastupnica Andreja Marić.

Predsjednik Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk istaknuo je i zahvalio na odličnoj suradnji koju Matica ostvaruje s lokalnom i regionalnom samoupravom „Hvala svima koji podupiru naš rad i koji su prepoznali važnost kulture koja je stup svakog društva.“, istaknuo je Zoran Turk, te naglasio kako je njegova vizija rada Matice stvoriti „mali institut Međimurja“ s kojim bi se njegovao i jačao identitet Međimurja i još više promovirao.

 „U godini kada je Matica hrvatska obilježila 180 godina djelovanja, čakovečki Ogranak nagrađen je, po treći puta, Zlatnom poveljom Matice hrvatske za knjigu Ignacija Aurelija Fesslera „Tri prijatelja iz Novog Zrina“. Knjiga je krajem 2022. tiskana u sklopu Bibliothece Murodravane, zajedničkog projekta Međimurske županije i Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.“, podsjetio je u svom govoru župan Posavec pohvalivši aktivan rad članova Ogranka. „Bibilioteka djeluje od 2016., a rad vrijednih članova našeg Ogranka, koji ju pune pisanim blagom, s ponosom podržavamo jer u nasljeđe budućim generacijama ostavljamo vrijedna djela. Značaj Ogranka Matice neprocjenjiv je za društvo, a posebice za očuvanje našeg identiteta koji je najvrjednije što imamo. S oko 130 članova čakovečki je Ogranak i dalje najaktivniji u Hrvatskoj, a sada možemo reći i najnagrađivaniji“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je kako je Matica hrvatska institucija koja već gotovo dva stoljeća neumorno radi na čuvanju nacionalnog identiteta te promociji hrvatske kulture. „Matičina uloga u hrvatskoj kulturi i umjetnosti je nemjerljiva, a povijesni značaj neizmjeran.  Čakovečki ogranak, iako gotovo stoljeće mlađi, također predstavlja jedan od glavnih stupova međimurskog kulturnog i nacionalnog identiteta.“, istaknula je gradonačelnica te još jednom zahvalila Matici na svemu što čini za Čakovec, Međimurje i cijelu Hrvatsku.

Saborski zastupnici Andreja Marić i Dražen Srpak čestitali su Matici na ovoj velikoj i hvalevrijednoj obljetnici te zaželjeli puno uspjeha u daljnjem radu.

Glavni tajnik Matice hrvatske Mario Dominković rekao je da je ulaganje u kulturu i u identitet jedna od najvažnijih zadaća: „Ovaj mjesec otkrit ćemo bistu našem prvom predsjedniku grofu Janku Draškoviću i to će biti kruna obilježavanja 180 godina postojanja Matice hrvatske.“

Po otvorenju dokumentarnog postava, koji se u galeriji Scheier može razgledati i narednih dana, prikazan je dokumentarni film o 180 godina djelovanja Matice hrvatske.

Autorica izložbe, Maja Žvorc objasnila je da je Izložba “Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu - nositelj kulturnog identiteta Međimurja” dokumentarnog karaktera koja je podijeljena na tri tematske cjeline. Prvi dio je povijesni pogled od osnutka Matice 1936. do današnjega dana te opisuje promjenjive društveno-povijesne okolnosti u kojima je Ogranak Čakovec djelovao. Druga cjelina je nakladnička djelatnost, djelatnost u kojoj je Ogranak najproduktivniji. U 40 godina vremena aktivnog djelovanja objavljeno je više od 120 knjiga i 50 periodičnih časopisa.  Na izložbi su izloženi pojedini primjerci knjiga za koje je Ogranak Čakovec dobio posebna priznanja, odnosno povelje Matice hrvatske. Treća cjelina su spomen obilježja koje je Matica podigla diljem Međimurja uz spomen na osobe koje su se istakle na području književnosti, umjetnosti, obrazovanja i znanosti.

Izložbu su osmislili Maja Žvorc, Zoran Turk, Anita Novak i Krunoslav Mikulan.

Nastavak programa

Program Dana Matice hrvatske nastavlja se u Čakovcu u utorak, 24. siječnja 2023. u 12 sati u Gimnaziji Josipa Slavenskog predstavljanjem zbornika radova „Vremena kriza u povijesti Međimurja“.

Potom, u srijedu, 25. siječnja, od 19 sati u Scheierovoj zgradi bit će predstavljena zbirka izabranih pjesama Zvonka Kovača naslovljena „Jučer je bilo sutra“.

Dani Matice hrvatske završavaju u četvrtak, 26. siječnja (također u Scheierovoj zgradi od 19 sati) glazbenom večeri uz nastupe sopranistice Tamare Korunek, violinistice Martine Sabljak, zatim našeg također akademskog glazbenika Krunoslava Lajtmana, cimbalista Nevena Kolarića, baritona Karla Čeha i Ženski vokalni sastav Pučpuljike.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content