Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obljetnica rođenja akademika Vinka Žganca

Datum objave: 22. siječnja 2023.

Na današnji dan prije 133 godine rođen je dr. Vinko Žganec, jedan od najvećih hrvatskih melografa, muzikologa i sakupljača narodnih popijevki, običaja i plesova.

Vinko Žganec rođen je 22. siječnja 1890. godine te iz je rodnog Vratišinca krenuo u svijet gdje je tijekom bogatog znanstvenog rada ostvario velik doprinos  povijesti i kulturi, ali i kao čuvar međimurskog identiteta i preporoditelj. Sakupio je, zabilježio i snimio više od 25.000 narodnih popijevki, plesova i kola, melodija za razna glazbala, te zapisa o narodnim običajima. Uz međimurske popijevke dr. Vinko Žganec arhivirao je pjesme s cijelog kajkavskog područja, ali i drugih dijelova Hrvatske i dijelova svijeta u kojima žive Hrvati.

Akademik Žganec svom je Međimurju baštinio iznimno bogatu riznicu plodova rada na području etnomuzikologije te danas njegovo ime ponosno nose ulica, kulturno-umjetničko društvo, Osnovna škola i dom kulture u Vratišincu, kao i Zaklada za obrazovanje Međimurske županije.

S obzirom da se podatak o datumu rođenja velikana razlikuje u nekoliko izvora (neki pogrešno navode 20. siječnja), Državni arhiv za Međimurje u Štrigovi razriješio je nedoumicu: Vinko Žganec rođen je na Vincekovo, 22. siječnja u Vratišincu. U izvatku iz matične knjige rođenih rimokatoličke župe u Vratišincu 1883.-1899., koji se u arhivu čuva, piše: “Vincentius Žganecz rođen je dana 22. siječnja 1890. godine u Vratišinczu, sin je Paulusa Žgancza i Marie Rihtarecz.”

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content