Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Brojni Međimurci ovog vikenda kreću u pohod u čast sv. Vinka – zaštitnika vinogradara

Datum objave: 21. siječnja 2023.

Vincekovo je osobito popularan blagdan u Međimurju koji će i ove godine sigurno okupiti velik broj poklonika. Vincekovi pohodi su tradicionalni i organiziraju se diljem našega kraja u čast svetoga Vinka, zaštitnika vinogradara. Blagdan sv. Vinka u našem narodu vezuje se i uz početak vegetativnog ciklusa vinove loze te su u stari običaj ušla okupljanja u vinogradima te ceremonije kojima se zaziva rodna godina.

I ove godine pohode u čast sv. Vinka organiziraju brojne međimurske udruge te općine Štrigova, Nedelišće i Sveti Martin na Muri. Jedna od takvih manifestacija se održava danas, po štrigovskim bregima, dok će se tradicionalni 25. Vincekov pohod Planinarskog društva Bundek Mursko Središće držati sutra, u nedjelju, 22. siječnja, po međimurskim brežuljcima stazom od 15-ak kilometara.

Mnogima će današnji i sutrašnji dan (21. i 22. siječnja) biti prilika da pješačenjem lijepim krajolikom učine nešto dobro za zdravlje svoga tijela, a zdravlju duha pridonijet će druženje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content