Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Susret poduzetnika u Murskom Središću

Datum objave: 20. siječnja 2023.

U konferencijskoj dvorani tvrtke Neores d.o.o. održan je ovogodišnji susret poduzetnika, gospodarstvenika, obrtnika i Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja grada Mursko Središće, susret je započeo predstavljanjem tvrtke te samog proizvodnog pogona. Tvrtka danas zapošljava više od 200 djelatnika, a tijekom godina razvila se u vodeću tvrtku koja zadovoljava najviše standarde zahtjevnog europskog tržišta. Direktorica tvrtke Neores d.o.o. Nikica Kresta, rekla je da je tvrtka od samog početka usmjerena prema specifičnom proizvodnom asortimanu medicinskog tekstila i specijalnim tekstilnim proizvodima.

Okupljanje ljudi koji svojim stvaranjem čine gospodarski temelj Međimurja, uvijek su dobrodošla u cilju razmjene ideja, ali i zajedničkih promišljanja o poboljšanjima. Stoga je gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak i ovoga puta istaknuo važnost stvaranja novih i inovativnih ideja u poduzetništvu te dodao da će niz mjera koje država usmjerava u ovaj sektor zasigurno dati još bolje rezultate i u međimurskom gospodarstvu.

U Međimurskoj županiji je u 2021. godini ukupno poslovalo 3.623 poduzetnika i 1.500 obrtnika, a krajem prosinca 2022. godine evidentirano je 43.211 zaposlenih osoba, dok stopa registrirane nezaposlenosti iznosi 4,5%. Bilježi se porast broja poduzetnika, a najviše je poduzetnika u prerađivačkoj industriji, zatim trgovini na veliko i malo, te u građevinarstvu. Prosječna mjesečna neto plaća u Međimurskoj županiji je povećana za 7,1 % u odnosu na prošlu godinu, prema čemu je Međimurje na 7 mjestu po prosječnoj plaći u hrvatskim županijama. Stopa nezaposlenosti u Međimurju je manja za 3,1 % od razine Republike Hrvatske, dok vanjskotrgovinska razmjena nastavlja pozitivan trend. Međimurska županija koja je površinom najmanja županija, ostvaruje odlične gospodarske rezultate u izvozu, tako su unatoč izazovnoj 2022. godini međimurski poduzetnici ostvarili veći prihod i veći promet, a među regijama smo koje izvoze dvostruko više roba i usluga nego ih uvoze.

Prisutne su pozdravili ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Robert, predsjednik Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, predsjednik Obrtničke komore Čakovec Dražen Novak, predsjednik Udruženja obrtnika Međimurske županije Ivan Kolmanić, koji su istaknuli da su uvijek na raspolaganju svojim članovima u cilju pružanja pomoći u njihovom poslovanju i lakšem sklapanju poslovnih suradnji u zemlji i inozemstvu što utječe na poticanje gospodarskog rasta i razvoja.

Skupu je prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec te naglasio važnost razvoja obrtništva i poduzetništva u Međimurju „Vaša poslovna postignuća su vrijednost koja nas obvezuje da vam budemo što je moguće snažniji vjetar u leđa. Međimurska županija nastavlja s uhodanim modelima podrške poduzetnicima našega kraja kao i modelima u obrazovanju, poput stipendiranja učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja što godinama činimo u suradnji s našom Obrtničkom komorom te jedinicama lokalne samouprave. Međimursko gospodarstvo bilježi impresivne rezultate te ćemo i dalje raditi na razvijanju modela poticaja i podrške u tom segmentu našega društva“ rekao je župan Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content