Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u povodu obilježavanja 100 godina Županijske bolnice Čakovec upriličio prijem za predstavnike Međimurske županije i Županijske bolnice 

Datum objave: 17. siječnja 2023.

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predstavnike Županijske bolnice Čakovec i Međimurske županije, koja je danas osnivač bolnice, a povodom obilježavanja 100. obljetnice osnutka bolnice. Županijska bolnica Čakovec osnovana je 1922. godine kao prva organizirana zdravstvena ustanova u Međimurju te je prošle godine, povodom obilježavanja 100. obljetnice, izdana i monografija koja predstavlja povijesni osvrt na razvoj zdravstva u Međimurju. 

U sto godina postojanja Županijska bolnica Čakovec pretvorila se u respektabilnu zdravstvenu ustanovu, s preko 900 zaposlenih. Godišnje se na bolničkom liječenju zbrine više od 14 tisuća pacijenata uz prosječno zadržavanje po liječenom pacijentu 5,59 dana. Prema podacima za 2021 godinu, ostvareno je 89 177 bolničko opskrbnih dana, iskorištenost kapaciteta iznosila je 83,10%, obavljeno je 3 298 operativnih zahvata, 2 513 operativnih zahvata u jednodnevnoj kirurgiji i 9 083 malih ili ambulantno učinjenih operativnih zahvata. U polikliničko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijalističkoj dijagnostici liječeno je 546 456 pacijenata kojima je pruženo 1 354 969 liječničkih usluga. Po svojim pokazateljima rada i brojem izvršenih usluga, a s obzirom na limit financijskih sredstava koje bolnica dobiva, Županijska bolnica Čakovec nalazi se u vrhu bolnica u Hrvatskoj, rekao je na sastanku ravnatelj bolnice dr.med.spec. Igor Šegović

U monografiji je prikazana kronologija razvoja Županijske bolnice Čakovec uz svjedočanstva zdravstvenih djelatnika koji su tu povijest stvarali. Dokumentacija za izradu monografije prikupljena je iz različitih izvora - od tiskanih medija te arhiva sveučilišta u Beču i Budimpešti i Državnog arhiva u Štrigovi do Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu. Veliki doprinos u stvaranju monografije dali su i umirovljeni djelatnici koji su starim fotografijama i svjedočanstvima darovali toplinu stranicama publikacije, kao i mladi entuzijastični povjesničari koji su prikupili i obradili podatke.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović i župan Međimurske županije Matija Posavec predstavili su predsjedniku Milanoviću realizirane, aktualne i nove projekti posebno istaknuvši obnovu svih bolničkih zgrada, osnivanje centra palijativne skrbi, izgradnju novog suvremenog prostora za bolničke laboratorije, mikrobiološku dijagnostiku i vađenje krvi, obnovu odjela pedijatrije, neurologije, abdominalne i dječje kirurgije, ginekologije….

 „Županijska bolnica Čakovec ne samo da je naša najveća i jedina sekundarna zdravstvena ustanova,  već je našim stanovnicima ponos te simbol zajedništva. Zdravstveni kompleks u Čakovcu trenutno je veliko gradilište. Svako ulaganje u naše zdravstvo zapravo je nadgradnja onog što su nam preci ostavili u nasljeđe. Žitelji Međimurja su u prošlosti dali veliki doprinos razvoju zdravstvene skrbi u našem kraju. Početkom 70-ih godina prošloga stoljeća samodoprinosom su velikim dijelom financirali izgradnju bolničke zgrade“ rekao je župan Matija Posavec dodajući kako Međimurska županija zauzima kategoričan stav da se zadrže upravljačka prava nad Bolnicom te da se izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje je u saborskoj proceduri, takva mogućnost predvidi.

Predsjednik Zoran Milanović čestitao je na postignućima koja su plod izvrsne suradnje regionalne samouprave i vodstva Bolnice te najavio skori službeni posjet Međimurskoj županiji.

Uz ravnatelja, u izaslanstvu Županijske bolnice Čakovec bili su zamjenik ravnatelja dr. med. spec. otorinolaringologije Danko Blažeka, pomoćnici ravnatelja mag. med. techn. Valerija Korent, dr.med. spec. dječje kirurgije Sven Pal, Lana Križarić i Sandra Novak te voditeljica Jedinice za osiguranje i unapređenje zdravstvene zaštite Renata Pongrac, voditeljica Odjela uslužnih poslova Boža Škvorc, voditelj Odjela tehničkih i informatičkih poslova Alojz Nestić i glavna sestra Odjela za pedijatriju Dijana Farkaš. U izaslanstvu Međimurske županije, osim župana, bili su još potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić – Grlač i pomoćnica pročelnice Službe za poslove župana Petra Strahija.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatke / Ana Marija Katić

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content