Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Odana počast braniteljima uz obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske

Datum objave: 15. siječnja 2023.

Na današnji dan, 15. siječnja, prije 31 godine, sve zemlje članice tadašnje Europske unije priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu, a Njemačka koja je uz Vatikan igrala ključnu ulogu u međunarodnom priznanju, uspostavila je 15. Siječnja 1992. i diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom. Župan Međimurske županije Matija Posavec sa gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini i potpredsjednikom Skupštine Međimurske županije Mariom Medvedom odao je počast ljudima koji su svoje živote dali za slobodu domovine - poginulim i nestalim braniteljima iz Međimurja kod spomen-obilježja u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

U uzburkanim vremenima prije više od tri desetljeća Island je prvi priznao Hrvatsku 19. prosinca 1991. godine, a istoga dana učinila je to i Njemačka, koja je – uz Vatikan – najzaslužnija za međunarodno priznanje suverenosti i samostalnosti Hrvatske. No, odluka o stupanju priznanja na snagu datira od 15. siječnja 1992., te se taj datum u Hrvatskoj obilježava kao spomendan na iznimno važan povijesni trenutak.

Podsjetimo, 15. siječnja je spomendan koji čuva sjećanje na dva važna povijesna trenutka u stvaranju hrvatske suverenosti i samostalnosti: Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske (1992.)  i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (1998.).

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content