Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Specijalistica obiteljske medicine Vlatka Pleh na čelu Doma zdravlja Čakovec

Datum objave: 10. siječnja 2023.

Od 6. siječnja 2023. na čelu Doma zdravlja Čakovec je Vlatka Pleh, dr. med., iskusna specijalistica obiteljske medicine iz Čakovca. Liječnica je od 1995., kada je diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a – nakon godina rada u tadašnjoj stanici hitne pomoći u Čakovcu – od 2004. godine posvećuje se obiteljskoj medicini. Bogato iskustvo i poznavanje sustava primarne zdravstvene zaštite motivirali su doktoricu Pleh na iskorak u karijeri u vjeri da će u suradnji s regionalnom samoupravom implementirati rješenja u cilju poboljšanja funkcioniranja ustanove te osnaživanja mreže primarne zdravstvene zaštite u Međimurju, o čemu je bilo riječi na današnjoj konferenciji za novinare u Međimurskoj županiji.

Primarna zdravstvena zaštita zahvaća gotovo svako domaćinstvo te predstavlja prvi doticaj pacijenta s liječnikom, stoga nam je iznimno važno da imamo kvalitetan sustav koji daje temelj i za kvalitetnu sekundarnu zdravstvenu zaštitu i rasterećenje lista čekanja u našoj bolnici. Već prije 15 godina prepoznali smo značaj primarne zdravstvene zaštite i kada nitko drugi nije razumio naše potrebe sami smo krenuli u izgradnju novog Doma zdravlja Čakovec želeći pacijentima i djelatnicima pružiti bolje uvjete. Smjestili smo sve naše zdravstvene ustanove na jednu lokaciju, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj, a time smo omogućili još snažniju sinergiju i bržu reakciju zdravstvenih djelatnika.“, istaknuo je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zahvalio bivšem ravnatelju Doma zdravlja Čakovec dr. Branku Vrčiću na predanom i stručnom radu.

Dom zdravlja Čakovec ove godine obilježava svojih 30 godina djelovanja. Prva njegova ravnateljica bila je dr. Nevenka Krčmar koja je obavljala svoju dužnost gotovo 18 godina, a nakon nje na čelu Doma više od 12 godina bio je dr. Vrčić.

Kao osnivač svih zdravstvenih ustanova, Županija i Doma zdravlja Čakovec do sada su aktivno surađivali u smislu ideja i prijedloga kojima se poboljšao sustav primarne zdravstvene zaštite, stoga vjerujem da će se u ovom novom valu i s novim osvježenjem nastaviti jačanje našeg zdravstvenog sustava. Želimo poboljšati komunikaciju s našim zdravstvenim osobljem, pružiti im što bolje uvjete rada i omogućiti da se što više posvete pacijentima, a što manje bave papirologijom.“, poručio je župan Posavec te sa pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonjom Tošić Grlač ravnateljici uputio čestitke i mnogo sreće na novoj funkciji.

 „Jedna od prepreka koju ćemo morati premostiti je kadrovski deficit, problem kojeg nije lišeno ni Međimurje, stoga je među prioritetima izrada plana zadržavanja zdravstvenih profesionalaca u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na našem području“, istaknula je ravnateljica Doma zdravlja Vlatka Pleh te navela osnovne smjernice razvoja ustanove:

Smjernice razvoja Doma zdravlja uključuju korištenje suvremenih tehnologija i osmišljavanje inovativnih načina organizacije rada, jačanje preventivnih aktivnosti, razvijanje zdravstvenih programa usmjerenih prema povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite, korištenje novih tehnologija i alata za edukaciju pacijenata čime će se osnažiti njihova uloga u održavanju i kontroli vlastitog zdravlja. Svakako planiramo osnivanje ambulante za kronične bolesti koju bi vodili timovi posebno educiranih medicinskih sestara čime ćemo postići višu kvalitetu skrbi za kronične bolesnike. Međimurska županija zadnjih je godina uložila značajna financijska sredstva u uređenje i opremanje zdravstvenih ustanova. Zgrada Doma zdravlja u Čakovcu jedna je od najmodernijih u Republici Hrvatskoj. Taj trend treba zadržati planiranjem obnove ordinacija primarne zdravstvene zaštite na terenu u što bi trebalo uključiti i naše jedinice lokalne samouprave. Putem europskih fondova opremljene su ordinacije Doma zdravlja, te raspisani natječaji kojima je dodatno opremanje omogućeno i privatnim ordinacijama. To je također dio posla koji ćemo nastaviti u narednom razdoblju kako bismo i dalje uspješno privlačili novac EU fondova, osobito kada je riječ o nabavci opreme za širenje spektra zdravstvenih usluga na razini PZZ-a“, rekla je Vlatka Pleh, dr. med.

Trenutno u mreži primarne zdravstvene zaštite, u obiteljskoj medicini, u Međimurju rade 54 obiteljske liječnice i liječnika, među kojima je 26 specijalista obiteljske medicine. Šesnaest ih radi pri Domu zdravlja, a 38 u ugovornim privatnim ordinacijama.

Tri liječnice trenutno specijaliziraju obiteljsku medicinu, pedijatriju specijaliziraju dvije liječnice, a u mreži djeluju dva tima pri Domu zdravlja, te tri privatna. Ginekologiju pokriva pet timova u Čakovcu te tim – bez nositelja - u Prelogu, a jedna je liječnica na specijalizaciji, a dentalnu medicinu 52 tima, od čega je 49 privatnih. U djelatnosti medicine rada su četiri tima, a jedna je liječnica na specijalizaciji, dodaje ravnateljica Vlatka Pleh.

Da će zdravstvo i dalje biti u fokusu Međimurske županije naglasio je župan Posavec koji je podsjetio na trenutne projekte i planove za ovu godinu: „Jačat ćemo sve zdravstvene ustanove, pokušat ćemo riješiti problem nedostatka zdravstvenog kadra, ulažemo u infrastrukturu i opremu kroz projekt energetske obnove Županijske bolnice Čakovec, obnovu odjela neurologije i ginekologije, rekonstrukciju Zavoda za javno zdravstvo MŽ, obnovu voznog parka Zavoda za hitnu medicinu MŽ te pripremu dva velika projekta – novi zdravstveni prostor za laboratorije i obnova zgrade Feštetić koja će postati centar za palijativnu skrb.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content