Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Graditeljskoj školi Čakovec drugu godinu zaredom otvorena Zimska škola informatike

Datum objave: 3. siječnja 2023.

Međimurje, koje ima prepoznatljivo mjesto na IT karti Hrvatske, i ove godine je domaćin Zimske škole informatike, edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje. Zimska škola informatike započela je 2. siječnja i trajat će do 8. siječnja 2023. godine u Graditeljskoj školi Čakovec, a oko 70 sudionika iz cijele Hrvatske sudjelovat će na tečajevima i radionicama te se pripremati za informatička natjecanja. Predavanja i radionice održavaju stručni suradnici Hrvatskog saveza informatičara, uspješni mladi informatičari i nositelji olimpijskih informatičkih medalja.

Organizator 28. Zimske škole informatike je HSI u suradnji s udrugama Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub.

„Zimska, kao i Ljetna škola informatike dugogodišnji su programi Hrvatskog saveza informatičara pokrenuti s ciljem dodatnog obrazovanja mladih i darovitih informatičara. Škole informatike najprivlačniji su oblik učenja u mladoj populaciji jer polaznici sklapaju i nova poznanstva što im je u toj dobi života od velikog značaja, stoga nastavljamo  s aktivnostima“, kazao je Krešimir Malnar, tajnik HSI-a te zahvalio na gostoprimstvu domaćinima iz Međimurja.

Hrvatski savez informatike prepoznao je uspjehe i veliki trud koji se ulaže u razvoj informatičkog znanja i STEAM područja u Međimurskoj županiji, što je razlog da se 28. Zimska škola i ove godine održava u Međimurskoj županiji.

„Zahvaljujući značajnim rezultatima članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub na županijskoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, Međimurje je i ove godine domaćin“, naglasio je Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, predsjednik udruge MIS i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, u sklopu kojeg mladi informatičari s našeg područja stječu znanja i vještine te se pripremaju za brojna natjecanja.

Na nedavnom nacionalnom natjecanju članovi udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub potvrdili su da pripadaju vrhu ovog područja osvajanjem drugog mjesta u ekipnoj konkurenciji osnovnih škola. Novim uspjehom Međimurje su ponovo istaknuli kao područje u kojem se u obrazovanje, te u znanstvena područja budućnosti i te kako ulaže.

„Prema broju osvojenih nagrada naših učenika jedna smo od najboljih IT regija u državi. Imamo odličan rad centara izvrsnosti i stručnjaka koji se bave s mladim informatičarima. Zimska škola informatike još jedna je prilika da učenici steknu nova znanja, kompetencije, iskustvo, ali i vještine neophodne za zanimanje budućnosti,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši da učenici u centrima izvrsnosti - usvajajući suvremenu tehnologiju -  razvijaju univerzalne vještine poput kritičkog razmišljanja, samostalnosti i zaključivanja.

 „Ulaganje u obrazovanje jedan je od prioriteta Međimurske županije. Prošle godine smo otvorili digitalnu školu budućnosti na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, opremili smo informatičke učionice u našim školama te u ovoj godini planiramo nastaviti ritam ulaganja i osnaživanja naših škola, udruga, klubova i centara izvrsnosti. Želim da vam ova Zimska škola informatike bude bogato iskustvo i dobra priprema za natjecanja koja slijede i na kojima vam želim mnogo uspjeha„  kazao je župan.

Dobrodošlicu sudionicima poželio je i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, zatim prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju Fakulteta organizacije i informatike Igor Balaban, u ime Hrvatske udruge poslodavaca Tomislav Bronzin, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko.

Otvorenju ovog novog ciklusa edukativnog programa nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah te ravnatelj razvojno-edukativnog centra za metalsku industriju Međimurske županije - Metalske jezgre Čakovec Mario Šercer.

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content