Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i dalje osigurava besplatan prijevoz umirovljenicima i osobama s invalidnošću

Datum objave: 29. prosinca 2022.

Međimurska županija nastavlja primjenu modela podrške najranjivijim skupinama u društvu te je župan Međimurske županije Matija Posavec predstavio novi paket mjera potpore međimurskim umirovljenicima, osobama starijima od 65 godina i osobama s invalidnošću. Riječ je o besplatnom autobusnom prijevozu s ciljem olakšavanja svakodnevice ljudima iz navedenih skupina, osobito opterećenim poskupljenjima i inflacijom.

Brinemo o građanima koji su okupljeni u udruge, zajednice, društva i nastojimo im pomoći tako da osluškujemo njihove želje i potrebe te da onda na taj način dobro surađujemo. Tijekom travnja bili smo ovdje u sličnom sastavu te smo započeli s jednim pilot projektom i željom da svim umirovljenicima, svima onima koji su stariji od 65 godina omogućimo financiran javni prijevoz na području Međimurske županije. Možda je u početku bilo malo skeptičnosti, međutim prema podacima izvršenih usluga s današnjim danom, od 1. svibnja do sada je izdano 35 tisuća karata.“ objasnio je župan Posavec dodavši kako su prijevoz najviše koristili umirovljenici iz najudaljenijih mjesta odnosno iz Donje Dubrave, Kotoribe i Štrigove.

Voditelj Autobusnog kolodvora Čakovec Davor Tkalec pozdravio je nastavak provođenja ove mjere, zahvalivši pritom Županiji na ukazanom im povjerenju. Napomenuo je i kako je od početka provođenja projekta zabilježen porast prodaje karata od 34 do 35 posto, što svakako pokazuje da je projekt isplativ i koristan za sve.

Predsjednica Udruge umirovljenika grada Čakovca, Franciska Ćetković naglasila je kako je ovo najljepša priča koja se nastavlja u vrijeme darivanja te zahvalila Međimurskoj županiji dodavši da je svaka pomoć umirovljenicima dobro došla: „S obzirom na to da znamo u kako teškim vremenima naši umirovljenici žive, ovo za njih znači jako puno. Naime, linija siromaštva tijekom 2022. godine iznosila je 3200 kuna, a oko 65 posto svih prosječnih mirovina isplaćuje se u visini od oko 2700 kuna, dakle 500 kuna ispod linije siromaštva.“

Korisnici mjere stariji od 65 godina besplatni autobusni prijevoz moći će koristiti uz predočenje osobne iskaznice, a osobe s invalidnošću i umirovljenici do 65 godina života uz iskaznicu za osobe s invaliditetom i umirovljeničkom iskaznicom.

Od 1. svibnja 2022., kada je potpora prvi puta uvedena, izdano je 34.640 karata ukupne vrijednosti 517.083 kune. Najviše su prijevoz koristile osobe iz dijelova Međimurja udaljenijih od centra, poput Kotoribe i Donje Dubrave. Autobusne karte iz tih mjesta koštaju 70-ak kuna iz čega je vidljivo da je riječ o značajnoj pomoći ljudima s niskim mjesečnim primanjima. Porast zainteresiranosti za korištenje ove mjere pokazuju njezinu opravdanost i još jedan dobro ciljan projekt Međimurske županije, s čime su se složili i predsjednica Matice umirovljenika Međimurske županije Nada Lovrec, predsjednik županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Zlatko Marciuš, predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije Nada Igrec i predsjednik Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Međimurske županije Franjo Bašek.

Smatramo da smo na taj način dali jedan doprinos i pomoć našim umirovljenicima pogotovo onima s ispodprosječnim mirovinama. Postoji potreba i želja te ćemo nastaviti s takvim modelom tijekom cijele 2023. godine.“, zaključio je  župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content