Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nova županijska potpora za mlade - međimurski studenti tijekom cijele godine moći će se besplatno i neograničeno voziti vlakom diljem Hrvatske

Datum objave: 16. prosinca 2022.

Od 1. siječnja 2023. godine svi međimurski studenti moći će besplatno putovati vlakom tijekom cijele godine, i to neograničen broj puta na području cijele Hrvatske. Mjera je to kojom Županija želi dodatno rasteretiti budžet roditelja i studenata, uz jednokratne potpore koje su ove godine povećane sa 600 na 800 kuna.

Ovom mjerom želimo financijski pomoći našim studentima kojih je u Međimurju oko 2 300, olakšati im da češće putuju kući i diljem Hrvatske, ali i nastavljamo dobru suradnju s Hrvatskim željeznicama s ciljem da potaknemo što češći prijevoz građana vlakom. Veći broj korisnika željezničkog prometa omogućit će proširenje voznog reda i daljnja ulaganja u poboljšanje infrastrukture te u konačnici brži i jeftiniji prijevoz vlakom za sve putnike.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Međimurske županije zahvaljujući kojem će međimurski studenti moći besplatno koristiti usluge prijevoza vlakom potpisali su župan Posavec i predsjednik Uprave Hrvatske željeznice Putnički prijevoz Željko Ukić dan nakon izglasavanja županijskog proračuna za 2023. godinu kojim su predviđene i brojne potpore i stipendije za učenike, sufinanciranje osobnih asistenata u vrtićima i školama, ali i potpore za poljoprivrednike, poduzetnike, nastavak sufinanciranja udruga. Jedna od županijskih mjera koja je uvedena ove godine je i besplatan prijevoz autobusom za umirovljenike.

Korisnici mjere mogu biti redoviti studenti s prebivalištem na području Međimurske županije koji studiraju na sveučilištima na području Republike Hrvatske čije je sjedište izvan Međimurske županije.

Uz studente, Hrvatske željeznice omogućile su i besplatan prijevoz predškolske djece i djece osnovnih i srednjih škola. Znači sva djeca u Republici Hrvatskoj do 19 godina mogu se voziti besplatno vlakom. Tako je ovim programom poticanja korištenja besplatnog željezničkog prijevoza obuhvaćeno skoro 900 tisuća potencijalnih putnika i to nam daje priliku i mogućnost da kod tih mladih ljudi stvaramo naviku putovanja.“, naglasio jeUkić.

Studenti će besplatan prijevoz vlakom moći koristiti i tijekom ljetnih mjeseci, a na internetskim stranicama Međimurske županije bit će raspisan javni poziv na koji se studenti mogu javiti kako bi ostvarili pravo na ovu mjeru. Poziv će biti otvoren do 30. rujna 2023., a prijavitelji će morati dostaviti potrebnu dokumentaciju na temelju koje će im biti izdana potvrda s kojom će se javiti na blagajnu Hrvatskih željeznica.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content