Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od početka drugog polugodišta besplatan obrok za sve osnovnoškolce, za uvođenje jednosmjenske nastave pripremaju se projekti vrijedni 150 000 000 kuna

Datum objave: 13. prosinca 2022.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održan je sastanak s ravnateljima osnovnih škola na području Međimurske županije kojima je župan Matija Posavec prenio informaciju o unaprjeđenju sustava obrazovanja o čemu je prošlog tjedna izvijestio ministar Radovan Fuchs na sastanku svih župana sa Vladom.

Župan Posavec pozvao je ravnatelje da svoje ideje i projekte za opremanje, dogradnju, rekonstrukciju škola i izgradnju sportskih školskih dvorana što prije prikupe kako bi se na vrijeme pripremila potrebna projektna dokumentacija te kako bi projekti bili spremni do otvaranja natječaja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Za izgradnju i dogradnju osnovnoškolskih ustanova osigurano je dvije milijarde i 300 milijuna kuna, a kroz NPO će se ulagati i u vrtiće i u srednje škole. Cilj je uvođenje jednosmjenske nastave u svim osnovnim školama kako bi se omogućilo što kvalitetnije obrazovanje učenika. U Međimurskoj županiji potrebno je povećanje kapaciteta za petnaestak osnovnih škola, za neke će biti potrebno iztraditi nove zgrade poput OŠ Nedelišće i IV. osnovne škole Čakovec, dok je za osnovne škole u Vratišincu, Gornjem Mihaljevcu, Svetoj Mariji, Svetom Martinu na Muri, Macincu, Pribislavcu i Domašincu predviđena izgradnja školskih sportskih dvorana.

Ove su godine obnovljene područne škole u Gornjem Hrašćanu i Donjem Vidovcu, odrađena je prva faza izgradnje školske sportske dvorane OŠ Sveta Marija, uređeno je autobusno ugibalište kod Osnovne škole Selnica, uređena je atletska staza kod Osnovne škole Belica i prilazna cesta prema Osnovnoj školi Strahoninec. U tijeku su radovi na sanaciji stolarije u školskoj sportskoj dvorani OŠ Štrigova, u područnim školama u Prekopi i Železnoj Gori zamijenit će se stolarija i prozori, u Osnovnoj školi Goričan pri završetku je obnova kuhinje, u Peklenici se izvode dodatni radovi na sportskom školskom igralištu, u Belici će se urediti ulaz u školu, u Domašincu će se obnoviti kotlovnica i elektroinstalacije. U planu je i obnova Područne škole Gardinovec i Gornji Kraljevec.

Međimurska županija zajedno sa općinama i gradovima radila je na modelu besplatne školske prehrane za sve osnovnoškolce u Međimurju, no prema odluci Vlade od drugog polugodišta ove školske godine svi osnovnoškolci u Hrvatskoj imat će besplatan jedan obrok. Takvom mjerom, koja će državni proračun koštati 550 milijuna kuna, prehranu će za učenike, kao i dosad, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, sufinancirati i organizirati vlasnici i osnivači osnovnih škola, dakle jedinice lokalne samouprave, općine i gradovi, i to tako da će od drugog polugodišta osnivači dobiti 10 kuna po učeniku kako bi svakom učeniku osnovnih škola mogao biti osiguran barem jedan besplatan obrok. Uz besplatan obrok, sufinancirat će se i prijevoz za osnovnoškolce i srednjoškolce, trošak koji je za međimurske učenike posljednjih godina već bio sufinanciran, odnosno u potpunosti pokriven.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content