Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Vratišincu odana počast dr. Vinku Žgancu

Datum objave: 12. prosinca 2022.

U Vratišincu je danas, 12. prosinca, povodom 46. godišnjice smrti, odana počast akademiku Vinku Žgancu, najpoznatijem hrvatskom etnomuzikologu, koji je uvelike zadužio hrvatsku povijest i kulturu. Dr. Vinko Žganec bio je jedan od najvećih hrvatskih zapisivača narodnih pjesama, plesova i običaja. Sakupio je, zabilježio i snimio više od 25.000 narodnih popijevki, melodija za razna glazbala, plesova i kola te raznih narodnih običaja. Uz međimurske popevke dr. Vinko Žganec arhivirao je i pjesme s cijelog kajkavskog područja, područja Slavonije, Bačke i Baranje te s područja izvan Hrvatske u kojima obitavaju Hrvati.

Tim su povodom u Žgančevom rodnom Vratišincu, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Vratišinec Mihael Grbavec, predsjednica Općinskog vijeća Općine Vratišinec Milena Granatir, ravnateljica Osnovne škole dr. Vinko Žganec Vratišinec Maja Lukman Šprajc, unuk dr. Žganca Tomislav Žganec te predstavnici kulturnih društava i udruga s područja općine položili su vijenac i zapalili svijeće na počivalištu velikana na groblju u Vratišincu.

„Djelovanje dr. Vinka Žganca nemjerljivo je jer dosege osjećamo i danas. Kao narodni preporoditelj jedan je od najzaslužnijih za oslobođenje i priključenje Međimurja domovini Hrvatskoj. Njegova velika profesionalna strast bile su pučke popijevke pa je još 1916. godine u Zagrebu tiskan prvi svezak Žgančevih „Hrvatskih pučkih popijevaka iz Međimurja” koji je pobudio veliki interes u kulturnim i političkim krugovima Hrvatske, te odigrao veliku ulogu pri konačnoj odluci mirovne konferencije u Versaillesu da Međimurje ostane u sastavu Hrvatske. Od zaborava je Vinko Žganec spasio međimursku popevku koja je 2018. godine uvrštena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Budimo ponosni na naše velikane i čuvajmo spomen na njih, kao što čuvamo vrijednosti koje nam je baštinio Vinko Žganec“, istaknuo je župan Matija Posavec.

U Vratišincu djelo akademika Žganca vrlo se brižno njeguje od aktivnosti u tamošnjoj Osnovnoj školi do djelovanja Kulturno-umjetničkog društva Društvo žena Gornji Kraljevec i Mješovitog zbora dr. Vinko Žganec iz Vratišinca. Čuvari nasljeđa već se pripremaju i za sljedeću prigodu u kojoj će se sjetiti svog velikog sina – 133. obljetnicu rođenja dr. Vinka Žganca, 20. siječnja.

U organizaciji Općine Vratišinec, uz prisustvo mještana i brojnih uzvanika 12. prosinca u mjesnom domu kulture premijerno je prikazan film „Dr. Vinko Žganec-život i djelo“ autorice Lane-Barbare Petak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content