Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljanjem pušipel čaše stavljena točka na "i" brendiranja naše autohtone vrste vina

Datum objave: 12. prosinca 2022.

U domu kulture Štrigova, budućem svjetskom centru pušipela, danas je predstavljena "pušipel čaša" kojom je stavljena točka na "i" ispijanju i uživanju u ovoj autohtonoj sorti vina.

Pušipel, tradicionalna sorta vina Međimurja, koja je desetljetnim ustrajnim radom međimurskih vinara okupljenih u udruzi Hortus Croatie i Međimurske županije postala poznato i internacionalno nagrađivano vino ove je godine svoju kvalitetu potvrdila s čak 3 Decantera, najprestižnijom vinskom nagradom.

Prije petnaestak godina od međimurskih vinara potekla je ideja o razvijanju županijske marke vina koja bi služila kao temelj za vinarenje i razvijanje enološke turističke priče. S tim je ciljem 2011. godine započeo projekt "Klonska selekcija pušipela", u suradnji Međimurske županije, Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae te Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a Međimurje krenulo razvijati brend pušipela, podsjetio je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae David Štampar: „2018. godine plasirali smo prvu bocu pušipela, a danas predstavljamo čašu za pušipel. Vinarija Kocijan održala je već dvije radionice i zaista se u ovoj čaši mogu bolje osjetiti karakteristike pušipela.“

Da je ova godina bila uspješna za vinogradare i vinare istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, „Međimurski vinari su ove godine na najprestižnijem vinskom natjecanju Decanter osvojili 25 medalja, od toga 2 zlatne, što je samo još jedna potvrda njihovog kvalitetnog rada. Danas ne predstavljamo samo čašu, već predstavljamo još jedan iskorak u kulturi pijenja vina, vinu kao turističkom proizvodu te vinu kao brendiranju cijelog Međimurja. Čestitam udruzi Hortus Croatie na 30 godina rada, i što svojim vrhunskim vinima Međimurje upisujete na svjetsku enološku kartu.“

„Izrazito sam ponosan što je Međimurje i pušipel dobio svoju čašu, jer oblik čaše zaista utječe na karakteristike vina koje pijemo,“ naglasio je Tomislav Tuđen iz tvrtke Mahor za distribuciju čaša i vina te dodao kako je Riedel apsolutni broj jedan u svijetu što se tiče vinskih čaša, a upravo oni su izradili čašu za sortu pušipel.

Kako je istaknuo načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, pušipel zaslužuje da ga se promovira, stoga Općina nastavlja brigu o njemu kroz svjetski centar pušipela, za koji je spremna projektna dokumentacija, a koji će u domu kulture na dostojan predstaviti međimurska vina posjetiteljima i omogućiti im da na jednom mjestu degustiraju našu kapljicu i saznaju sve o našim vinima.

Međimursku vinsku cestu svake godine obiđe sve više posjetitelja, a direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula podsjetio je na činjenicu da je naša vinska cesta jedna od najkvalitetnijih i najnagrađivanijih kada usporedimo broj dobivenih Decantera i broj hektara na kojima se obrađuju vinogradi. "Sav taj trud, ostvareni rezultati i postignut ugled zaslužuju da se priča o našim vinima, a posebice o našem pušipelu nadogradi.", rekao je Grula te dodao da su osim dobrog vina, izuzetno važan element i prekrasna priroda, uređene kušaonice, etikete, ali i boce i čaše. "Ne plasiramo samo vino, već i doživljaj. Još nas čeka mnogo projekata i ideja koja želimo realizirati da podignemo našu vinsku regiju na najvišu moguću razinu te da što skuplje prodamo vrhunska vina naših vinara, jer ona to zaslužuju.", zaključio je.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content