Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

REDEA 18 godina u službi razvoja Međimurske županije

Datum objave: 9. prosinca 2022.

Godišnjom konferencijom o poljoprivredi u Regionalnoj razvojnoj agenciji - REDEA obilježeno je 9. prosinca 18 godina djelovanja ove javne ustanove za razvoj Međimurske županije. Šesta Poljoprivredna konferencija i panel rasprava okupila je velik broj stručnjaka iz naše zemlje, a predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava imali su prigodu razmijeniti iskustva. Skup, održan u Tehnološko-invoacijskom centru Međimurje u Čakovcu, bavio se temom hrane kakvu želimo.

„Sa 4.800 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode na ukupno 30.000 hektara tj. gotovo 60.000 parcela, Međimurje ima poseban značaj. Zanimljivo je da proizvodnja krumpira, jabuke te kozjeg mlijeka zauzima značajan dio ukupne hrvatske proizvodnje.Primjerice, iz Međimurja se godišnje plasira 1.200.000 litara kozjeg mlijeka s 30-ak naših farmi. Zato kontinuirano težimo potporama koje Međimurska županija od 2014. usmjerava u poljoprivredu. Samo ove godine 400-tinjak poljoprivrednika je dobilo neki od oblika potpore u ukupnom iznosu od 2 milijuna kuna. Podržavamo naše vinogradare i županijske marke vina, ekološku proizvodnju, sufinaciramo projekte kontrole plodnosti tla, projektom Medni dan svim našim prvašićima osiguravamo najbolji med iz Međimurja. Našim je poljoprivrednicima upravo isplaćeno  1.140.000 kuna za štete nanesene tučom, što iznosi 54 posto na osnovu procjene štete koja je dosegnula 2.100.000 kuna. Želja nam je dati i snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal od 28.000 tona proizvodnje povrća na godišnjoj razini. To bi našim poljoprivrednicima, proizvođačima povrća i voća, olakšalo ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši da je ponosan na postignuća naših poljoprivrednika te činjenicu da je međimursko meso z tiblice među 38 hrvatskih proizvoda upisanih u registar zaštićenih oznaka izvornosti na razini Europske unije.

„Poljoprivredna konferencija REDEA-e dio je proslave njihova rođendana, ali prije svega isticanje važnih tema poput hrane kakvu želimo, energije kakvoj težimo koje su u našem slučaju uokvirene održivošću turizma, odnosno zaokruženom zelenom agendom za što je Međimurje proglašeno najboljom regijom u Hrvatskoj, dodao je župan Posavec.

Važnost stručnih rasprava o hrani i energiji naglasio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH Tugomir Majdak:

 „Ministarstvo podržava ovakve edukativne konferencije kojima postavljamo temelje za buduće djelovanje. Pripremamo se za novu  EU ‚omotnicu‘ od 3,8 milijardi eura za cjelokupni ruralni razvoj Republike Hrvatske u čemu država sudjeluje s 20 posto. Održiva poljoprivredna proizvodnja zdravstveno ispravne i sigurne hrane temeljena na lokalnim specifičnostima smjer je koji trebamo graditi i podržavati. Spomenimo da je Hrvatska s 38 proizvoda zaštićenih oznakom europske kvalitete na visokom sedmom mjestu na razini Europskoj uniji, kaže državni tajnik Majdak.

 S obzirom da se nalazimo u prvom dijelu financijske perspektive 2021. – 2027. ravnateljica Javne ustanove REDEA Sandra Polanec Marinović, predstavila je ciljeve Europe do 2030. godine,  kao i smjernice nacionalne razvojne strategije te mogućnosti financiranja u narednom razdoblju. Poseban naglasak bio je na planu razvoja Međimurske županije za navedeno razdoblje te strateškim projektima Međimurske županije u ovom razdoblju. Godišnji rezultati REDEA-e koje je ravnateljica Polanec Marinović rezimirala su impresivni: 34 pripremljene projektne prijave, 20 projekata u provedbi, uz dovršenje pet strateških dokumenata te sedam strateških projekata.

„Šesta Poljoprivredna konferencija naziva Hrana kakvu želimo poticaj je svima kako bi promislili o jednom od najvažnijih čimbenika za očuvanje zdravlja – hrani. Razmijenjena su razmišljanja stručnjaka u vezi globalne nesigurnosti u području opskrbe hranom uz prikaz primjera dobre prakse. Uz pregršt novih informacija iz područja poljoprivrede jasno je da se nalazimo na pragu promjena čije će ostvarenje podupirati i financijska sredstva EU-a predviđena za ovo financijsko razdoblje. Panel rasprava ponudila je odgovore na pitanje - jesmo li uspjeli povezati sve dionike u lancu proizvodnje, prerade i distribucije na pravi način kako bismo osigurali dostupnost hrane kakvu želimo?“, kazala je ravnateljica Polanec Marinović.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content