Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan Obrtničke komore Međimurja proslavljen dodjelom nagrada najboljim međimurskim obrtnicima

Datum objave: 9. prosinca 2022.

Danas, 9. prosinca svečano je obilježena 28. obljetnica Obrtničke komore Međimurja, lijepa prigoda da se nagrade obrtnici koji su svojim radom doprinijeli razvoju obrtništva u Međimurju te da se rezimiraju podaci iz još jednog segmenta u kojem je Međimurje predvodnik u Hrvatskoj. Prema podacima OKM-a na našem su području registrirana 1.553 obrta.

Svečanost su svojim dolaskom uveličali župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnici Čakovca i Preloga Ljerka Cividini i Ljubomir Kolarek, predsjednik HGK –a Županijske komore Čakovec Mladen Križaić te mnogi drugi gosti i uzvanici, obrtnici i poduzetnici Međimurja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zaključno sa zadnjim danom studenoga, u međimurskim obrtima ukupno je bilo zaposleno 3.346 djelatnika. Od 2009. Županija i Obrtnička komora Međimurja sufinanciraju troškove promocije obrtnika na sajmovima. U ovoj godini za tu namjenu izdvojeno je 70.000 kuna. Važnost se pridodaje i razvojnim mjerama te županija sufinancira kreditne kamate, izradu natječajne dokumentacije, ulaganje u osnovnu imovinu, te ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, kao i savjetovanja o dostupnim instrumentima financiranja, inkubaciji poduzetnika početnika i slično.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, čestitao je svim obrtnicima koji su pokazali spremnost i hrabrost da ulažu i u teškim vremenima. „Protekle dvije godine bile su neizvjesne, no unatoč tome vi ste pokazali svoju odlučnost i spremnost preuzimanja rizika.  U ovoj godini bilježimo porast broja obrta, a razlog je – uz državne potpore – svakako niz poticajnih modela iniciranih iz Međimurske županije. Intenzivno izdvajamo novac u razvoj i unapređenje poduzetništva pri čemu dužnu pažnju poklanjamo obrtništvu. Još od 2003. godine Međimurska županija i Obrtnička komora Međimurske županije s dijelom jedinica lokalne samouprave stipendiraju učenike koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Ove godine pristiglo je čak 179 molbi zbog čega je Međimurska županija povisila iznos za stipendije sa 72.000 na 300.000 kuna“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te čestitao svim nagrađenim obrtnicima.

„Unatoč svim problemima koji nas prate u poslovanju, želim istaknuti kako su naši obrtnici marljivi, odgovorni i uporni, a upravo takvi su potrebni međimurskom obrtništvu“, rekao je predsjednik OKM-a Dražen Novak, te istaknuo da su nagrađeni obrtnici primjer ljudi s vizijom svoje obrtničke budućnosti.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini istaknula je ponos na veliki broj poduzetnika na području grada Čakovca te istaknula kako je Međimurska županija rasadnik dobrih i kvalitetnih obrtnika. „Vi ste bitna grana našeg gospodarstva i zahvaljujem vam na ustrajnosti i entuzijazmu koji ste pokazali u protekle dvije godine koje su bile teške. Dokazali ste da se i u teškim vremenima može opstati i biti još bolji,“ poručila je gradonačelnica. 

„Potrebno je našim osnovnoškolcima još više prezentirati dobrobiti školovanja za obrtnička i strukovna zanimanja, koja su svakim danom sve traženija i cijenjena. Obrtništvo je u samom temelju gospodarstva i zato trebamo biti ponosni na naše vrijedne obrtnike koji se ne predaju te im i dalje pružati podršku. Svaka pomoć koju usmjerimo u ovaj segment, ulaganje je u dobrobit zajednice“, rekao je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Najvišu nagradu Obrtničke komore Međimurja, nagradu za životno djelo, statuu „Obrtnik Međimurja“ primio je Josip Novak, strojobravar iz Preloga koji je zahvalio u ime svih dobitnika, dok su plakete „Majstor godine“ dobili: Radovan Škrobar – strojobravar iz Stanetinca, Alen Kontrec – automehaničar iz Selnice te Vlado Janković – rukovatelj građevinskim strojevima iz Svete Marije. Dodijeljene su diplome Stjepanu Podgorelcu – tokaru iz Preloga, Mireli Kordić Horvat – kozmetičarki iz Čakovca, Davorinu Labazanu- trgovcu iz Mihovljana, Ružici Korent – frizerki iz Čakovca te Siniši Srnecu  za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava. Također dodijeljeno je dodijeljeno 20 priznanja za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu i razvoj obrtništva.

Posebno priznanje Hrvatske obrtničke komore dobili su: Biserka Horvat – frizerka iz Male Subotice, Mladen Obadić – tesar iz Čakovca, Ivan Novak – autolimar iz Brezovca, Milenko Špiranec – stolar iz Slakovca te Mladen Novak - inženjer strojarstva iz Nedelišća, dok su poveljom nagrađeni Dušan Jambrović – soboslikar i ličilac iz Strahoninca te Melko Žalar – tokar iz Hlapičine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content