Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uz Međunarodni dan osoba s invalidnošću - Međimurska županija brine za najranjivije u zajednici

Datum objave: 3. prosinca 2022.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije organizirao je javnu tribinu povodom Međunarodnog dana osoba s invalidnošću i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga OSI MŽ.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

„Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima preko 15 % osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35. godina i svojim brojnim aktivnostima kroz godinu, raznim događajima skreće pozornost društvenoj zajednici o potrebama i problemima s kojima se susreću osobe s invalidnošću, “ rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Razvijenost Međimurske županije vidi se i u skrbi za najranjiviji dio populacije. Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta i to već niz godina. Tome treba pridodati redovitu pomoć za učenike s poteškoćama, ali i financiranje i sufinanciranje mnogobrojnih programa koji pridonose lakšoj i kvalitetnijoj integraciji osoba s invalidnošću u društvo.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama – jedinstvenim u Hrvatskoj – izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna i u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

 „Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52 djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti“, naglasio je povodom Međunarodnog dana osoba s invalidnošću, župan Međimurske županije Matija Posavec koji je 2. prosinca otvorio tribinu organiziranu povodom 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invalidnošću Međimurske županije.

„Međunarodni dan osoba s invaliditetom prilika je da se dodatno senzibiliziramo za te naše sugrađane i izazove koje imaju u svakodnevnom životu. Svi smo dio ovog društva te zaslužujemo iste prilike i mogućnosti. Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom, zahvaljujući tome uklonili smo brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina te upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji," rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Na skupu, održanom u Scheierovoj zgradi u Čakovcu, bilo je riječi o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa – koji su financijski podržali Međimurska županija i Grad Čakovec - prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život Zagreb, te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content