Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje domaćin stručnog skupa o izazovima i perspektivama u proizvodnji povrća

Datum objave: 2. prosinca 2022.

Međimurska županija je bila domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, održanom 1. i 2. prosinca u Termama sv. Martin, konferencije koja se bavila izazovima, potencijalima te perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Župan Međimurske županije Matija Posavec otvorio je stručni seminar „Nema razvijene zemlje niti razvijene regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u osuvremenjavanje proizvodnje, u mehanizaciju i hladnjače, kako bi povećali svoju konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji jednog regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal od 28.000 tona proizvodnje povrća na godišnjoj razini. To bi našim poljoprivrednicima, proizvođačima povrća i voća, olakšalo ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje jak izvozni potencijal“, naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir MesarićKomora je danas zastupljena u svim županijama te predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju kroz sektorske odbore među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku tog odbora, u studenom, raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji, te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, osobito prikazivanje proizvoda s jeftinijih tržišta kao „hrvatskih“, istaknuo je Damir Mesarić.

Na šestom Hrvatskom stručnom skupu o proizvodnji povrća dodijeljene su dvije nagrade: povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva te obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja Uzorni povrćar uručena je Mariju Čajkuliću za iznimno uspješnu povrćarsku proizvodnju, ulaganje u razvoj te uvođenje suvremene tehnologije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content