Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljen Hrvatski kajkavski kolendar 2023.

Datum objave: 29. studenoga 2022.

U petak, 25. studenoga, predstavljeno je novo izdanje najdugovječnijega glasila Ogranka matice hrvatske u Čakovcu, "Hrvatskoga kajkavskog kolendara". Jednog od rijetkih glasila u Hrvatskoj koje izlazi već tri desetljeća, Hrvatski kajkavski kolendar, doživjelo je svoje 31. izdanje u kontinuitetu. Novi broj posvećen je Međimurskoj županiji koja 2023. godine obilježava 30. obljetnicu postojanja.

Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu predano radi na očuvanju kulturne baštine Međimurja, a među brojnim aktivnostima koje odrađuje, tiska desetke svezaka časopisa i godišnjaka, organizira stotine promocija, predavanja, stručnih i znanstvenih skupova, koncerata, izložba, objavljuje stotinjak knjiga, potiče osnivanje novih kulturnih udruga, potiče stvaralaštvo na kajkavskom jeziku, no jedan od najvažnijih projekata koji objedinjuje spomenute aktivnosti, je Hrvatski kajkavski kolendar.“

Prepoznatljiva je odrednica "Kolendara" tematska raznovrsnost – obuhvaća teme iz područja kulture, znanosti, obrazovanja, povijesti, etnologije, prirodoslovlja, gospodarstva i mnoge druge te daje cjelokupni pregled događanja u godini u kojoj nastaje. Vjeran je čuvar i pronositelj kajkavskoga jezika i tradicije, stoga je vrlo rado čitan na našemu prostoru, ali i mnogo šire.

Ovogodišnji broj predstavili su predsjednik Ogranka MH u Čakovcu Zoran Turk, glavna urednica Anita Novak i pomoćnik urednice, donedavni tajnik Ogranka Tomo Blažeka.

Zoran Turk istaknuo je značaj "Kolendara" i razloge njegove dugovječnosti, Anita Novak predstavila je nazočnima tijek nastajanja i strukturu novoga broja, a Tomo Blažeka zahvalio svim suradnicima koji se iz godine u godinu uključuju u njegovo stvaranje. Predstavljanju kolendara  glazbenim su izvedbama uveličali Neven Kolarić i Jakov Šercer.

"Hrvatski kajkavski kolendar 2023." može se nabaviti u prostorima Ogranka MH u Čakovcu (Park Rudolfa Kropeka 2).

Fotografije: Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content