Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 9. sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije

Datum objave: 29. studenoga 2022.

U velikoj vijećnici Međimurske županije u utorak, 29. studenoga 2022. godine sastali su se članovi Stožera civilne zaštite Međimurske županije na devetoj sjednici na kojoj su razmotrili izvješća dionika ovog sustava u proteklom razdoblju te prijedlog plana razvoja sustava civilne zaštite na našem području za 2023. godinu. Prijedlog plana koji su iznijeli načelnik Stožera Josip Grivec, zamjenik župana, te Ladislav Söke iz Službe za CZ Čakovec Ravnateljstva CZ-a jednoglasno je prihvaćen.

Posljednjih godina situacija uzrokovana koronavirusom, kao i potres koji je zadesio Hrvatsku, te kriza uzrokovana ratom u Ukrajini značajno su utjecali na rad civilne zaštite. Naš je Stožer odolijevao izazovima uz podršku Međimurske županije koja je iz proračuna za rad civilne zaštite izdvojila više od 1,3 milijuna kuna“, istaknuo je Josip Grivec te zahvalio dionicima sustava na uloženim naporima.

Ladislav Söke je podsjetio da su tijekom protekle godine proglašene dvije prirodne nepogodne (tuča i suša), dok je ova godina tražila i angažman vezan uz raseljene osobe iz Ukrajine:

„Objekt Stara Mura na graničnom prijelazu Goričan 10. ožujka postao je tranzitni objekt, a od 15. srpnja i prihvatni centar za raseljene osobe. Tim centrom dosad je prošlo 140 osoba iz Ukrajine,“ kazao je Sökeuz naglasak da su naši gradovi, općine i Županija orijentirani na pripravne djelatnosti, te da procjenu rizika moraju donositi u trogodišnjem periodu uz ažuriranje kada je riječ o značajnijim izmjenama.

Podatke o radu Županijske uprave za ceste iznijela je ravnateljica Đurđica Hamer istaknuvši da ŽUC upravlja s ukupno 452.365 kilometara županijskih i lokalnih cesta:

 „Zimska sezona je počela 15. studenog i traje do 15. travnja, te su naše službe u stanju pripravnosti. Osigurali smo dovoljne količine soli i posipala te rasporedili potrebne kapacitete radne snage i mehanizacije“, kaže Đurđica Hamer.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl – Pal ukratko je iznijela najvažnije informacije vezane uz pojavu koronavirusa:

 „Trenutno u Međimurju prevladava omikron-tip koronavirusa te i dalje bilježimo visok udio osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 pri testiranjima. No, svjedočimo dobroj procijepljenosti  od 75 posto među našim stanovništvom po čemu smo vodeća županija u Hrvatskoj", iznijela je Marina Payerl-Pal upozorivši i na crne brojke koje svjedoče da još nije vrijeme za opuštanje: od veljače 2020. u Međimurju je od koronavirusne bolesti oboljelo 54.686 osoba, od čega je nažalost preminulo  530. Cijepljenje se i dalje provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 14 do 17 sati u garaži Županijske bolnice Čakovec. Započelo je cijepljenje novom varijantom cjepiva koje mogu primiti osobe starije od 12 godina, primarno procijepljene jednom dozom cjepiva Janssen ili dvjema doze cjepiva Pfizer/Moderna/Astra Zeneca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content