Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zaklada Mikec dodijelila 48 novih stipendija

Datum objave: 26. studenoga 2022.

U prekrasnom ambijentu Riznice Međimurja, održana je svečanost dodjele stipendije Zaklade Mikec. S ciljem poticanja izvrsnosti i pomoći studentima slabijeg imovinskog stanja s područja Međimurja, od 2016. godine od kada je Zaklada osnovana, Zaklada je dodijelila ukupno 260 stipendija u iznosu od 5,2 milijuna kuna. Ove godine dosadašnji iznos stipendije povećan je sa 1.100 kuna mjesečno na 1.300 kuna, te je u tom iznosu dodijeljeno novih 48 stipendija, uspješnim i talentiranim studentima. 

Kriteriji za dobivanje stipendije su osim socijalnog statusa, deficitarnost zanimanja s obzirom na tržište rada, težina fakulteta i razina obrazovne ustanove, prosjek ocjena i preporuke, a prednost su imali prošlogodišnji stipendisti koji su imali prosjek ocjena 4,3 ili veći.

Svečanosti su nazočili članovi zakladne uprave: osnivač Zaklade dr. Antun Mikec, predsjednik zakladne uprave Neven Mikec dipl. oec., prof.dr.sc. Mijo Bergovec, vlč. Antun Hoblaj, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, mons. prof. dr. Juraj Kolarić, te župan Međimurske županije Matija Posavec, mag.ing.

Osnivač Zaklade dr. Antun Mikec istaknuo je kako je povod osnivanja Zaklade bio taj da pomogne nadarenim studentima slabijeg imovinskog statusa s područja Međimurske županije „Izuzetno mi je drago što kroz stipendije pomažemo studentima, ali i njihovim roditeljima u školovanju svoje djece. Kriterije za dodjeljivanje stipendije sam postavljao sam, a jedna od želja mi je bila na neki način pomoći djeci iz kraja u kojem sam rođen i u kojem sam odrastao, pa se tako stipendije dodjeljuju međimurskim studentima.“ istaknuo je dr. Antun Mikec.

„Osnivanjem Zaklade Mikec za stipendiranje nadarenih međimurskih studenata dr. Mikec stavlja humanističku krunu na svoj sveukupni rad. Dr. Mikec tom Zakladom pokazuje primjerom u što treba ulagati za bolju sadašnjost i budućnost svih nas, posebno budućnost mladih,“ rekao je prof.dr.sc. Mijo Bergovec te čestitao studentima koji su primili stipendiju.

Predsjednik zakladne uprave Neven Mikec, dipl. oec. rekao je kako je troje stipendista Zaklade vratilo 20% primljene ukupne stipendije, a to su Iva Babić, Filip Grabant i Bruno Mikec „Oni su nakon što su uspješno završili svoj studij i počeli raditi uplatili dio svojih primanja u Zakladu, a njihova sredstva se sada dodjeljuju nekim novim uspješnim studentima.“

„Čestitam gospodinu Mikecu na ideji o osnivanju Zaklade kojoj je primarni cilj pomoći mladima i poticati ih na izvrsnost. Ponosan sam na vašu Zakladu, ne samo na ideju nego i na vašu nesebičnost i velikodušnost. To trebamo poštivati, cijeniti i vrednovati, ulažete u obrazovanje, a obrazovanje je prioritet, ono nam treba biti na prvom mjestu jer bez dobrog i kvalitetnog obrazovanja nema jake regije,“ rekao je župan Posavecte poručio stipendistima kako se nada da će im stipendije biti poticaj za njihov daljnji rad i trud na studiju.

U ime ovogodišnjih stipendista obratio se Filip Grabant koji je zahvalio Zakladi što misli na mlade ljude i želi im pomoći u njihovom životnom razvoju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content