Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dabrovi u Riznici Međimurja

Datum objave: 24. studenoga 2022.

Zanimljiva izložba fotografija istraživača, zaljubljenika u prirodu i fotografa Josipa Horvata Majzeka otvorena je u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Starom gradu u Čakovcu. Postav se bavi temom obitavanja populacije dabra u Međimurju povodom četvrt stoljeća otkako je ova životinja – intervencijom čovjeka - dom pronašla i na području obiju međimurskih rijeka te njihovih pritoka.

S obzirom na činjenice da je riječ o zaštićenoj vrsti koja na našim područjima praktično nema prirodnog neprijatelja (izuzev soma, velike štuke i štekavca koji su opasni za mladunce) značajno je narasla populacija dabra pa je došao i „u sukob“ s čovjekom. Stoga je važan i edukativni karakter ove izložbe, osobito pogodne za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

„Želja mi je bila ovim fotografijama prikazati skrovit život jedne plahe autohtone životinje. Dabar je prije 25 godina pušten i u vodotok kod Legrada nakon čega se proširio i svim međimurskim vodotocima.“ rekao je autor izložbe Josip Horvat Majzek.

Župan Međimurske županije Matija Posavec otvorio je izložbu te istaknuo: „I ova izložba je jedan od načina prezentacije naše bogate prirodne baštine i zato hvala autoru što prenosi priču o prirodnoj raznolikosti na našem području. Otvara pogled svijetu u nju i u tome uspijeva. Izložba je nastavak predanog autorovog rada koji je već iznjedrio nekoliko knjiga kojim Josip Horvat Majzek budi poštovanje prema prirodi.“

Izloženo je 35 atraktivnih fotografija kojima putujemo tajnim svjetovima prirode. Postav nazvan Međimurje 2022., četvrt stoljeća dabra može se u multimedijalnoj dvorani Muzeja nematerijalne baštine – Riznica Međimurja  razgledati do 15. siječnja 2023.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content