Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I u mom gradu Vukovar svijetli - Međimurje se kolonom sjećanja i paljenjem lampiona sjetilo žrtve branitelja u Domovinskom ratu

Datum objave: 17. studenoga 2022.

Župan Matija Posavec: „Večeras ti se svakog heroja sjeti, neka im je vječna slava, u inat vremenu što leti, čuvajmo ih od zaborava.“

Brojni građani danas su odali počast povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje komemorativnim sjećanjem pod nazivom "I u mom gradu Vukovar svijetli" koje je održano u organizaciji Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem.

„Brojni Međimurci sudjelovali su u obrani Hrvatske i Vukovara, a 18.11. datum je koji upravo zahvaljujući i njima ostavlja dubok trag za sve nas. Ostavlja i traži duboko poštovanje i zahvalnost našim braniteljima, ali i sjećanje na one koji se nisu vratili svojim kućama. U ovo izazovno vrijeme moramo u prvom redu baštiniti ljudske vrijednosti i prenositi ih na generacije koje ostaju iza nas“ rekao je župan Posavec, zaključivši stihovima: „Večeras ti se svakog heroja sjeti, neka im je vječna slava, u inat vremenu što leti, čuvajmo ih od zaborava.“

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca podno spomen ploče na prostorima NK „Sloga“ Čakovec gdje je molitvu predvodio fra Josip Šoštarić. Sveta misa za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata i žrtve obrane Vukovara i Škabrnje služena je u Crkvi Svetog Antuna Padovanskog na čakovečkom jugu, nakon koje je krenula kolona sjećanja sve do Vukovarske ulice.

Kolona sjećanja, u kojoj su uz brojne građane, branitelje, članove braniteljskih udruga sudjelovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa zamjenikom Mariom Medvedom, članovi koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije predvođenih predsjednikom Stjepanom Horvatom, uputila se preko Trga Republike, ulice Matice hrvatske i Novakove ulice do Vukovarske ulice u Čakovcu gdje je zapaljeno stotine lampiona u znak sjećanja na poginule i nestale branitelje.

„Čakovec je jedna od onih hrvatskih sredina koja ne zaboravlja žrtve heroja, koja svake godine mimohodom i paljenjem svijeća odaje počast vukovarskim herojima te ponos na te dane i ljude prenosi na nove generacije. No, svoju privrženost istini i slobodi pokazali smo i te 1991. godine, jer, nemojmo zaboraviti da su naši policajci među posljednjima ušli u okupirani grad te tamo ostali do kraja. Mnogi su prošli srpske torture, a mnogi se iz Slavonije na žalost nisu vratili. Zbog njih, ali i zbog svih nas poruka treba biti  – niti jedna žrtva nije uzaludna ako zahvaljujući njoj živimo u slobodi“,  rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanje je zaključeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih, uz molitvu koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana fra Josip Grubišić.

Željko Sršan - Campi, jedan od svjedoka vremena, i sam vukovarski branitelj, izrazio je žaljenje što do danas nisu procesuirani oni koji su razarali Grad Heroj, koji su potjerali hrvatsko stanovništvo i koji su prouzročili brojne patnje djeci, ženama i starijim osobama. „Važno je iz godine u godinu govoriti o takvim stvarima, a i živjeti u nadi da će pravda stići i agresore. Nedavno su me pitali da li nije dosta Vukovara, rekao sam da nikada nije dosta ni Vukovara ni podsjećanja na te teške dane 91. godine."

Brojni Međimurci u petak, 18. studenog sudjelovat će u programima obilježavanja 31. obljetnice sjećanja na žrtve Domovinskog rata te sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content