Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimursko kulinarstvo u samom vrhu: mladi kuhar Amos Novak iz Dragoslavca na prestižnom svjetskom natjecanju u Meksiku osvojio 6. mjesto, Terbotzu uručena najstarija turistička nagrada

Datum objave: 15. studenoga 2022.

Hrvatska je ove godine po prvi puta imala svog predstavnika na Natjecanju mladih kuhara koje je održano u listopadu u Meksiku gdje je hrvatske boje branio mladi međimurski kuhar Amos Novak koji je zauzeo sjajno 6. mjesto.

Natjecanje se održava pod okriljem međunarodne organizacije Chaîne des Rôtisseurs, čija je hrvatska podružnica u Splitu organizirala državno natjecanje na kojem se najboljim pokazao naš Amos i time zaslužio put na svjetsko natjecanje. Sudjelovati na natjecanju mogu kuhari mlađi od 27 godina koji su zaposlenici hotela ili restorana, a svrha je potaknuti i promovirati kulinarsku stručnost mladih kuhara i ponuditi im priliku da pokažu svoj talent i kreativnost na međunarodnoj sceni.

Natjecanje u Meksiku nije prvo međunarodno natjecanje na kojem je Amos sudjelovao – zajedno sa kolegama iz Srednje škole Prelog prije dvije godine osvojio je sjajnu brončanu medalju na najvećem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu - Kulinarskoj olimpijadi čime je još jednom potvrđena kvaliteta naše strukovne srednje škole.

Amos, inače rodom iz Dragoslavca, nakon uspješno završene Srednje škole Prelog započeo je svoju karijeru graditi u priznatom međimurskom restoranu Terbotz koji je dio međunarodne organizacije Chaîne des Rôtisseurs, što je i jedan od uvjeta za odlazak na natjecanje. Vlasnik Terbotza Branimir Jakopić Amosa je od samog početka podržao u sudjelovanju na natjecanju, a Terbotz je nedavno među svoja brojna osvojena priznanja dodao i najstariju turističku nagradu – titulu „Šampion turizma“ za najbolji restoran u kontinentalnoj Hrvatskoj koja se dodjeljuje u okviru Turističke patrole Večernjeg lista. „Ovo priznanje mnogo nam znači i drago nam je što su godine truda i rada prepoznali kontrolori iz Večernji list. Veliko hvala svima koji su nas doveli do trenutne pozicije. Znamo da možemo još više i bolje, a ovakva priznanja dodatni su nam poticaj za korak više.“, poručio je Jakopić dodajući da se ne boji za budućnost međimurskog kulinarstva zbog ustrajnih pojedinaca poput Amosa.

Čestitke na osvojenim nagradama i priznanjima Amosu Novaku i Branimiru Jakopiću uputili su župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Amos je opisao izazove s kojima se susreo na natjecanju: „Natjecanje funkcionira na temu mistery box, odnosno kutije u kojoj dobijemo namirnice za koje ne znamo prije. Imamo tri sata da osmislimo meni i pripremimo tri jela .“ Pravila su stroga, a konkurencija velika. Na natjecanju su sudjelovali mladi kuhari iz najboljih svjetskih restorana, a među njima Amos je zauzeo 6. mjesto. Sa samo 21 godinom Amos iza sebe već ima sjajne rezultate i veliko iskustvo, stoga smo sigurni da ga čekaju još mnoge velike stvari i svjetla budućnost.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content