Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ogranku Matice hrvatske Čakovec dodijeljena Zlatna povelja Matice hrvatske za knjigu „Tri prijatelja iz Novog Zrina

Datum objave: 9. studenoga 2022.

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske ponovo je ovjenčan Zlatnom poveljom MH-a - ovoga puta za knjigu Ignacija Aurelija Fesslera „Tri prijatelja iz Novog Zrina“ - roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga“. Knjigu je priredio Alojz Jembrih, a tiskana je u sklopu Bibliothece Murodravane,  zajedničkog projekta Međimurske županije i Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, koja djeluje od 2016.

Urednik knjige je Ivan Pranjić, a prevoditeljica s njemačkog Lidija Kolar. Trodijelnu strukturu djela čine prijevod romana na standardni hrvatski jezik, zatim prijevod na kajkavski Jurja Pavlinića iz 1833. (u transkripciji priređivača A. Jembriha) te glosarij koji rasvjetljava nastanak romana.

 „Ne prođe godina bez nove knjige, a ni godina bez nagrade zbog čega smo ponosni te zahvalni Međimurskoj županiji na podršci i pomoći u osnivanju Bibliothece Murodravane. S oko 130 članova naš je Ogranak i dalje najaktivniji u Hrvatskoj, istaknuo je urednik publikacije Ivan Pranjić, a predsjednik Ogranka Zoran Turk dodao da je riječ o trećoj Zlatnoj povelji Matice hrvatske, dakle nagradi struke što priznanje čini osobito vrijednim u postignućima Ogranka.

„Drago mi je da je Međimurska županija sudjelovala u osnivanju Bibliothece Murodravane zbog predanog rada članova našega Ogranka Matice hrvatske. Nova povelja dolazi kao priznanje struke i ponovo dokazuje koliko je rad čakovečkog Ogranka na očuvanju našega blaga vrijedan. Čuvajući od zaborava značajna djela poput ovog promoviraju dragocjenosti iz riznice naše baštine što će Županija i dalje podržavati te pomagati, rekao je župan Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content