Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kulturno-umjetnička udruga “Seljačka sloga” iz Nedelišća pripremila slavljenički koncert povodom 85 godina djelovanja

Datum objave: 30. listopada 2022.

U prisutnosti brojnih posjetitelja i predstavnika kulturnog života Međimurke županije, KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća u nedjelju 30. listopada obilježila je 85-u godišnjicu svog uspješnog djelovanja na zaštiti i promicanju bogate kulturne baštine Međimurja.

Udruga je osnovana 1937. godine s ciljem promicanja međimurske kulturne baštine svog kraja i prenošenje na mlađe naraštaje, danas „Seljačka sloga“ broji oko 100 članova koji su godinama u državnom vrhu kada je u pitanju koreografirani folklor i kvaliteta nastupa. Izrada predmeta od luščinja, također je jedna od posebnosti ove udruge, a u suradnji s LAG-om, sudjelovali su u postupku zaštite cekera, te je umijeće izrade predmeta od luščinja ove godine upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.

„Slogaši“ se mogu pohvaliti brojnim nastupima na Vinkovačkim jesenima, Brdskom kolu, Đakovačkim vezovima, Miholjačkom sijelu, Državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu, nastupima na gotovo svakoj smotri izvornog folklora u Donjoj Dubravi te na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. A danas su u prepunoj dvorani Osnovne škole Nedelišće, svoje umijeće pokazali dječji folkloraši, odrasli i veteranski sastav folkloraša, tamburaški sastav te puhački orkestar koji su se predstavili izvođenjem prekrasnih skladbi našeg kraja te obradom nekih od svjetskih hitova. Folkloraši osim međimurskih plesova vježbaju i plesove Posavine, Moslavine, Zagorja, Istre, a njeguju i plesove Bunjevačkih Hrvata. Za današnji nastup folkloraše su premili koreografkinja Ivana Hajdinjak i Bruno Bogdan, nastup puhačkog orkestra osmislio je voditelj i dirigent Danijel Đumđuš, dok ga je za današnji nastup mijenjao Stiven Vrbanec, nastup veterana folkloraša osmislile su Ana Srnec i Jasmina Nemčić, a tamburaše je uvježbao voditelj Miroslav Novak.

Predsjednica Mia Srnec zahvalila je svim dosadašnjim predsjednicima, voditeljima sekcija, glumcima, plesačima i sviračima te istaknula kako su oni zaslužni što danas  KUU „Seljačka sloga“ slavi ovaj veliki jubilej. „Hvala vam svima na predanom radu i očuvanju kulturnog blaga našeg kraja.“

Čestitku na značajnom jubileju svim članovima društva uputio je zamjenik načelnika Općine Nedelišće Zlatko Marciuš, baš kao i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je rekao kako su članice i članovi „Seljačke sloge“ dali veliki doprinos što se danas Međimurska popevka nalazi na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Program proslave vodili su članovi kazališne družine Štefica Oreški, Ljudevit Bošćak i Dejan Buvač, a veliku obljetnicu KUU „Seljačka sloga“ svojim nastupom upotpunila je Tamara Korunek s prekrasnom izvedbom popevke „Dej mi Bože oči sokolove“.

Nagrade za dugogodišnje aktivno članstvo u ime Zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i Hrvatskog sabora kulture dodijelio je Dejan Buvač, pa je tako za 35 godina rada nagradu primio Topolnjak Miljenko, za 25 godina rada Branilović Miran, Kossi Milivoj, Serec Štefica, Markuš Velicki Maja i Žnidarić Ružica, za 20 godina Hajdinjak Jasna, Horvat Hrvoje i Novak Miroslav, za 15 godina Boščak Ljudevit, Branilović Marijan, Hajdinjak Ivana, Kukolić Stjepan, Posavec Nada, Oreški Štefica i Srnec Mia, i za 10 godina Bogdan Bruno, Branilović Dino, Hajdinjak Milan, Kostić Milutin, Pavlic Horvat Sanja, Topolnjak Ljubica, Trojnar Ivan, Dania Darko, Dania Ema, Čemerika Karlo, Horvat David, Novak Nikola, Platužić Dino, Serec Tomislav, Šafarić Mateo, Topolnjak Josipa, Vrbanec Stjepan i Vrbanec Stiven. Povelju Hrvatskog Sabora kulture za 60 godina rada dobili su Lesar Ladislav, Srnec Dragutin i Jalušić Josip, a za 50 godina Kukolić Marija i Srnec Ana.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content