Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nova zelena oaza na istoku Čakovca – otvoren park u Centru znanja Međimurske županije revitaliziran sredstvima EU i Županije

Datum objave: 26. listopada 2022.

Uređene pješačke staze, urbana parkovna oprema koja omogućuje mjesto za odmor i opušten boravak, pametne klupe, nova javna rasvjeta prilagođena ciklusima gašenja i paljenja te prirodni amfiteatar izrađen od drvnih trupaca dio su uređenja postavljenog u revitalizirani park smješten u Centru znanja Međimurske županije, novu zelenu oazu smještenu na istoku grada Čakovca.

Revitalizacija parka odrađena je u okviru projekta Eco Bridge, čija je vrijednost 1.372.557,00 EUR, a financira se u 85% intenzitetu potpore sredstvima Europske unije. Dio ugovorene vrijednosti projekta koji se odnosi na Međimursku županiju u iznosu je od 442.840,00 EUR.  Ideja za prijavu projekta na natječaj stvorena je u najvećoj međimurskoj tvornici ideja vezanih uz EU projekte – Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i.

Ideja projekta utemeljena je u činjenici da Hrvatska i Mađarska dijele prirodne resurse u pograničnom području te su povezane rijekama Murom i Dravom. Projekt „Eco Bridge“ jedan je od najvažnijih projekata u Međimurju posljednjih 30 godina jer smo njime dotaknuli izrazito važne teme za našu županiju. Fokus je na pitanjima koja se tiču stabilnosti lokalnih eko-sustava, okoliša te staništa domaćih posebnih vrsta ptica te su se aktivnosti projekta usmjerile na istraživanje biodiverzifikacije u pograničnom području Međimurske i Zala županije, obnovu i poboljšanje uvjeta staništa u gradskim parkovima te podizanje svijesti lokalne javnosti o posebnim vrstama ptica te o važnosti očuvanja njihovih staništa.“, kazao je ravnatelj Javne ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ Siniša Golub naglasivši da je jedan od glavnih ciljeva projekta poboljšanje prirodnih staništa ptica u pograničnom području.

Međimurska županija partner je u provedbi projekta, dok je vodeći partner Grad Čakovec, a ostali partneri na projektu su Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda, Grad Letenye i Park prirode Balaton. Projekt se provodi u sklopu programa Interreg V-A prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. 

Radovi revitalizacije izvršeni su uvažavajući povijesne, prostorne i ambijentalne karakteristike, a rubnim zatvaranjem parka obustavio se promet dvjema prometnicama uz Palaču turizma Međimurske županije, s ciljem smanjenja ometanja ekosustava u parku te onečišćenja okoliša, ali i poticanja korisnika na korištenje ekološki prihvatljivih načina kretanja, pojasnila je voditeljica projekta Valentina Biševac iz Međimurske županije. Sadnjom novog drveća i ukrasnih biljki park je dobio finalne vizure rasporeda elemenata, koje upotpunjuje i nova javna rasvjeta, s prilagođenim ciklusima gašenja i paljenja, postavljena nešto niže nego je uobičajeno, s namjerom da se ne ulazi u prostor u kojem obitavaju ptice i da se ne remeti njihova aktivnost i prirodni ekosustav općenito.

Međimurska županija u provedbu ovog projekta uključila se jer uviđa važnost prirodnih znamenitosti i raznolikosti svog područja, utjecaj istih na život lokalnog stanovništva te sustavno podržava provedbu projekata usmjerenih na zaštitu okoliša i prirode.

Uz brojne odlične projekte kojima razvijamo infrastrukturu, drago nam je što smo uspješno realizirali i projekt kojim čuvamo prirodu i potičemo da u svakom kutku našeg Međimurja zaista budemo zelena oaza u srcu Europe. Centar znanja Međimurske županije je znanstveno, inovativno, razvojno i gospodarsko središte naše županije, a imamo još mnogo prostora za napredovanje. U planu nam je daljnja revitalizacija zgrada, želimo dovesti još veći broj poduzetnika, no ne želimo da se izgubi spoj s prirodom, stoga ćemo uz Poslovni park Međimurje izgraditi još jedan veći park, koji će uz ovaj, biti na korist svih naših građana.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da će se korištenjem europskih fondova nastaviti ulagati u razvoj Međimurja, a pri tome se neće zaboraviti zaštita prirode.

Otvorenje parka upriličili su članovi Dječjeg gradskog kazališta Čakovec, pod vodstvom osnivača i voditelja gospodina Dejana Buvača, igrokazom „Bajkovita šuma“ čija je autorica Iva Silla, a kazalištarci su s županom Posavcem zasadili i stablo čime je službeno otvoren park.

Sadržaj je isključiva odgovornost  Međimurske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content