Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gospodarsko socijalno vijeće o gospodarskim i demografskim kretanjima u Međimurju

Datum objave: 20. listopada 2022.

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji, održanoj u četvrtak, 20. listopada 2021., raspravljalo se o gospodarskim kretanjima i utjecaju gospodarske politike na život i standard građana, demografskoj slici Međimurja i njezinom utjecaju na gospodarstvo i život građana te o kretanju tržišta rada u Međimurskoj županiji.

Predsjednik GSV-a u Međimurske županije Ivan Senčar istaknuo je kako su gospodarski pokazatelji Međimurske županije pozitivni te da bilježimo dobar izvoz roba što je veliki uspjeh Međimurske županije. „Poduzetnici se susreću s mnogim problemima, a jedan od najvećih je povećanje cijene energenata, smatramo kako ne bi trebala biti tako velika razlika između cijena plina u kućanstvu i gospodarstvu, mnogi naši poduzetnici će se naći u problemima.  Povećanje cijene energenata i plaće neće moći pratiti inflaciju i u samo rijetkim slučajevima će poduzetnici moći zadržati dobrog radnika“, rekao je Senčar pritom se osvrnuvši na činjenicu kako međimurski poduzetnici imaju još jedan problem, a to je nedostatak radne snage.

Tijekom rujna poslodavci su prijavili potrebe za 696 radnika, a potrebe su pretežito iskazane u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, građevinarstvu kao i u djelatnostima zdravstvene zaštite, rekao je Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Čakovec Nikola Hren „Nezaposlenost u Međimurju i dalje bilježi smanjenje pa su trenutno u zavodu za zapošljavanje 1.924 osobe čime je stopa od 4,3% jedna od najnižih stopa nezaposlenosti u povijesti, a to potvrđuje i podatak da je na području Međimurja 43.000 radnog stanovništva, što je ujedno najveći broj zaposlenih.“ Primijećen je i veći broj zapošljavanja u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, koji se povezuje s brojnim projektima koji se provode na području županije. Takva dinamika zapošljavanja utjecala je i na spolnu strukturu zaposlenih, pa je tako zaposleno 420 žena.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović, članove GSV-a informirao je o gospodarskim pokazateljima Međimurske županije, rekao je kako prosječna mjesečna neto plaća u Međimurskoj županiji je povećana za 7,1 % u odnosu na prošlu godinu, prema čemu je Međimurje na 7 mjestu po prosječnoj plaći u hrvatskim županijama. Stopa nezaposlenosti u Međimurju je manja za 3,1 % od razine Republike Hrvatske, dok vanjskotrgovinska razmjena nastavlja pozitivan trend. Istaknuo je kako su u strukturi poduzetništva Međimurske županije ključne tri djelatnosti - prerađivačka industrija, građevinarstvo i trgovina na veliko i malo koje imaju 75.85% ukupno zaposlenih u Županiji. „U obrtništvu od 2017. godine raste broj obrtnika pa je danas čak 288 obrtnika više nego prije 5 godina.“

Na demografsku sliku Međimurja osvrnuo se župan Međimurske županije Matija Posavec koji je rekao kako je ovom trenutku stopa nezaposlenosti iznosi 4,3 % s daljnjom tendencijom pada „Međimursku županiju kao i cijelu Hrvatsku prate isti problemi, godina je teška i izazovna, no naši gospodarstvenici ostvaruju dobre rezultate. Površinom smo najmanja županija, no ostvarujemo odlične rezultate u izvozu, a ove godine ostvaren je izvoz u iznosu od 6.6 mlrd kuna, što je pokazatelj da smo gospodarska lokomotiva. U Međimurju nema niti jednog naselja bez stanovnika, a samo 11 naselja od njih 131 imaju manje od 100 stanovnika, županija ali i jedinice lokalne samouprave provode niz poticajnih mjera kako bi motivirali ostanak u Međimurju, ulažemo u obrazovanje, zdravstvenu skrb, komunalnu infrastrukturu, privlačimo puno EU sredstava koji su zamah ukupnom gospodarstvu.“ rekao je župan te istaknuo kako će Međimurska županija nastaviti s daljnjim financijskim potporama prema učenicima, poduzetnicima, poljoprivrednicima i umirovljenicima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content