Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Skupština Međimurske županije usvojila drugi rebalans proračuna, više sredstva namijenjeno za građane i nove razvojne projekte

Datum objave: 13. listopada 2022.

Izvješće o radu župana Međimurske županije za prvih šest mjeseci ove godine, polugodišnji Izvještaj o izvršenju proračuna Međimurske županije za 2022. godinu, prijedlog II. izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije, informacija o stanju međimurskog gospodarstva u 2021. godini i zaključak o prodaji zemljišta na području Poduzetničke zone „Poslovni park Međimurje“ samo su neke od tema 9. sjednice Skupštine Međimurske županije koja je održana u četvrtak, 13. listopada 2022. godine.

Teme aktualnog sata bile su sustav navodnjavanja na području Međimurske županije, besplatan autobusni prijevoz za umirovljenike za koji je u županijskom proračunu izdvojeno milijun kuna i božićnice, revitalizacija dvorca Feštetić, napredak radova izgradnje školske sportske dvorane u Svetoj Mariji i korištenje školskih sportskih dvorana na području Međimurja, dvostruko oporezivanje hrvatskih radnika u Austriji, povećanje plinskih renta i uspjesi međimurskih vatrogasaca. Upravo je na pitanje vijećnika i potpredsjednika Skupštine Ivice Bakse o povećanju plinske rente jedinicama lokalne samouprave i koristi povećanja prihoda za same građane, župan Posavec istaknuo da bi naknadu u odnosu na iscrpljivanje trebalo dodatno povećati, a sva sredstva iz izravnog proračuna nastojat će se usmjeriti prema građanima: „Županija većinu sredstava izvornog prihoda proračuna nastoji usmjeriti prema građanima kroz razne oblike potpora, stipendija, financiranjem prijevoza, a trenutno radimo na modelu besplatne školske prehrane za sve osnovnoškolce za koji je potrebno u suradnji s općinama i gradovima izdvojiti oko 10 milijuna.“

Na dnevnom redu prve jesenske sjednice našlo se 19 točaka dnevnog reda, a sve su točke usvojene. Što se tiče polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za ovu godinu, predsjednik Skupštine Dragutin Glavina istaknuo je kako je konsolidirani proračun Županije za prvo polugodište izvršen za 46,8 % na prihodovnoj i 47,5 % na rashodovnoj strani, što pokazuje da je proračun bio dobro planiran: „Doneseni Proračun za 2022. zajedno s prvih izmjenama i dopunama usmjeren je prema potrebama građana, kao i razvoju Međimurja. Važno je reći da taj smjer nastavljaju i predložene druge izmjene i dopune Proračuna za ovu godinu.“, kazao je predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Prihvaćen je i drugi ovogodišnji rebalans proračuna, kojim je predloženo povećanje ukupnih prihoda i primitaka sa 888.153.433,00 kuna na 912.304.564,84 kune, kako bi se dodatna sredstva usmjerila prema potrebama građana te daljnjem razvoju županije. Dodatna sredstva osigurana su za obnovu Graditeljske škole, revitalizaciju dvorca Feštetić u Pribislavcu, za dodatna ulaganja u zdravstveni sustav, ponajprije za Županijsku bolnicu Čakovec i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. „Povećani su i limiti nekim ustanovama koje također moraju biti dio proračuna. Osigurana su dodatna sredstva za Vatrogasnu zajednicu Međimurske županije, kao i za centre izvrsnosti, a povećani su i prihodi s osnova crpljenja mineralnih sirovina.“, pojasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podnio i Izvještaj o radu u prvih šest mjeseci ove godine.

U prvih pola godine zaprimljeno 1 755 predmeta, riješenost je 96,3%

Govoreći o svom radu u prvih šest ovogodišnjih mjeseci župan Posavec istaknuo je kako se nastavlja dinamika u rada županijskih službi i ustanova, a sve aktivnosti Županije potpuno su transparentne. Samo je Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u prvih šest mjeseci imao 1 757 upravnih i neupravnih predmeta od čega je riješeno 1 693 predmeta, što znači da je riješenost predmeta 96,3%. Izdano je 259 građevinskih dozvola, a u području zaštite okoliša zaprimljeno je 124 predmeta i svi su riješeni. Iz nadležnosti Skupštine izdano je 127 akata, 88 zahtjeva za besplatnom pravnom pomoći, a oko registra udruga je zaprimljeno 272 predmeta te je izdano 8 648 izdanih isprava iz državnih matica. Također, u pola godine napisano je 604 priopćenja kojima se detaljno izvještava javnost o radu Županije, a izdano je i 290 rješenja od čega 250 upravnih i 40 neupravnih predmeta.

Dobri gospodarski pokazatelji u 2021. godini, nastavak razvoja Poslovnog parka Međimurje

Vijećnici su usvojili Prijedlog odluke o donošenju Programa zaštite okoliša Međimurske županije za razdoblje od 2022. do 2025. godine. Pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović osvrnuo se na stanje međimurskog gospodarstva u 2021. godini. Poduzetnici Međimurske županije su u 2021. godini su ostvarili bolje poslovne rezultate te iskazali neto dobit u iznosu 967,5 milijuna kuna koja je za 16,2% viša od neto dobiti u 2020. godini (832,8 milijuna kuna). Ostvarena je dobit razdoblja u iznosu od 1,1 milijarde kuna koja je veća za 14,2% u odnosu na prethodnu godinu te gubitak razdoblja u iznosu od 165,2 milijuna kuna koji je bio za 3,7% veći u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna mjesečna obračunata neto plaća zaposlenih kod poduzetnika Međimurske županije u 2021. iznosila je 5.727 kuna, što je nominalno 7,1% više u odnosu na 2020. godinu. Prosječna godišnja stopa registrirane nezaposlenosti za Međimursku županiju prema administrativnim izvorima za 2021. godinu bila je 4,9%, što nas svrstava u županije s najnižim stopama na razini Republike Hrvatske. Povećao se broj obrtnika, povećana je rentabilnost ukupne imovine, rentabilnost vlastitog kapitala, produktivnost rada po zaposlenom mjerena odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih kao i produktivnost rada po zaposlenom mjerena odnosom neto dobiti i broja zaposlenih.

Međimurska županija na prodaju će dati preostala zemljišta u svojem vlasništvu smještena na području poduzetničke zone Poslovni park Međimurje gdje je u proteklom razdoblju prodano pet parcela, a interes za ulaganjima ne opada. Muzeju Međimurja je darovano zemljište u Šenkovcu za revitalizaciju Mauzoleja Zrinskih, a Općini Donja Dubrava za potrebe uređenja Interpretacijskog centra međimurske popevke.

Usvojen je prijedlog odluke o ukidanju smjernica za utvrđivanje plaća i drugih prava direktora trgovačkih društava u vlasništvu Međimurske županije i ravnatelja ustanove čiji je osnivač Međimurska županija, a zbog sprječavanja i novog zakona o sukoba interesa, dužnosnici – vijećnici, načelnici, gradonačelnici, ravnatelji ustanova, više ne mogu biti upravitelji zaklada stoga su dužnosti razriješeni upravitelji Zaklade Katruža i Zaklade dr. Vinko Žganec. Vijećnici su dali potvrdno mišljenje na imenovanje načelnika Policijske uprave međimurske.

Donesena je odluka o Kulturnom vijeću i osnivanju mreže centara izvrsnosti

Donesena je odluka o Kulturnom vijeću Međimurske županija te je utvrđena je mreža programa centara izvrsnosti koji djeluju na području Međimurske županije, s ciljem što snažnijeg povezivanja i kvalitetnijeg rada s učenicima. Trenutno na području Međimurske županije djeluju tri centra izvrsnosti: Centar izvrsnosti iz informatike, STEM centar izvrsnosti iz matematike, fizike, kemije, biologije, energetike i šaha te Centar izvrsnosti iz umjetničkog područja.

Vijećnici su usvojili i  Prijedlog odluke o I. izmjeni odluke o minimalnim standardima, kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija centara za socijalnu skrb i troškova ogrjeva korisnicima koji se griju na drva za 2022. godinu, Izvješće o radu Savjeta mladih Međimurske županije za 2021. godinu i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Čakovec o davanju u zakup poslovnog prostora zdravstvenoj radnici Ines Tizaj, dr.med.spec.ginekologije i opstetricije. Marina Orehovec razriješena je dužnosti članice Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije, a na njeno mjesto izabran je Elvis Kralj, a podneseno je i Izvješće Mandatne komisije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content