Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Započinju projektne aktivnosti provedbe Pilot projekta prevencije ovisnosti usmjerenog djeci i mladim Romima u Međimurskoj županiji

Datum objave: 10. listopada 2022.

10. listopada obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja, aspekt života koji se definira kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, raditi produktivno i sposoban je pridonositi zajednici.

Mentalno zdravlje determinirano je višestrukim vanjskim i međusobno povezanim biološkim, psihološkim i socijalnim faktorima o čemu svjedoče mnogobrojna istraživanja.

Upravo jedno takvo istraživanje, pod nazivom Zlouporaba sredstava ovisnosti kod romskih zajednica u Međimurskoj županiji, proveo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo 2019. godine. Rezultati su pokazali da u romskim zajednicama u Međimurju postoji velik broj visoko rizičnih čimbenika koji nepovoljno utječu za pravilan psihofizički razvoj djece i mladih Roma te posljedično mogu dovesti do konzumacije sredstava ovisnosti.

Na temelju dobivenih rezultata, osmišljen je Pilot projekt prevencije ovisnosti usmjeren djeci i mladim Romima u Međimurskoj županiji, čiji je cilj osnažiti vještine djece i mladih, njihovih roditelja i lokalne zajednice te stvaranje prilika za prosocijalno uključivanje u život zajednice.

Nositelj projekta je Međimurska županija, a isti će se uz potporu partnera i suradnika provoditi u osnovnim školama Kuršanec i dr. Ivana Novaka Macinec te romskim naseljima Kuršanec i Parag. Ciljanu skupinu čine učenici 7. razreda te njihovi roditelji, kao i mladi u riziku te oni koji su ispali iz sustava obrazovanja.

Projektni tim čine stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Podružnice Obiteljskog centar Centra za socijalnu skrb Čakovec, Policijske uprave međimurske, osnovnih škola Kuršanec te dr. Ivana Novaka Macinec, koji provode interaktivne radionice i debatne klubove s učenicima osnovnih škola, tematska predavanja i treninge s roditeljima te interaktivne tematske radionice za mlade u riziku. Pedagoginje navedenih osnovnih škola sudjelovat će u organizaciji i provedbi interaktivnih radionica s kvizovima i debatnim klubovima o štetnosti korištenja sredstava ovisnosti koje će se provoditi u okviru sata razrednog odjela 7. razreda u školskim prostorima. Kao vanjski suradnici Pilot projekta uključeni su zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije te koordinatorica Školskih preventivnih programa u Međimurskoj županiji. ZZJZ Međimurske županije u dva romska naselja provodit će mobilno savjetovalište za mlade rizičnog ponašanja i mlade koji su napustili sustav obrazovanja, kroz pružanje individualne psihosocijalne podrške.

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja u Romskom obiteljskom centru u Kuršancu održana je uvodna konferencija Pilot projekta, koji se u školama provodi od rujna ove godine, a financijski ga podupire Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Na konferenciji su sudjelovali Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ, Marina Payerl –Pal, ravnateljica ZZJZ Međimurske županije, Diana Uvodić –Đurić, voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ Međimurske županije, Maja Odrčić Mikulić, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije, Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec, Božena Dogša, ravnateljica OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Radovan Gačal, glasnogovornik Policijske uprave međimurske, Elvis Kralj, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, te drugi suradnici na projektu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content