Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i Grad Čakovec prvi u ovom dijelu Hrvatske uvode digitalnu knjižnicu Oxford University Pressa u svoje škole

Datum objave: 6. listopada 2022.

Od ove školske godine učenici međimurskih osnovnih škola i njihovi nastavnici Engleskog jezika imaju mogućnost besplatnog korištenja nove, digitalne knjižnice u kojoj se nalaze sva izdanja Oxford University Pressa.

Riječ je o školskom projektu „Read Your Way to Better English“ koji Međimurska županija i Grad Čakovec provode s izdavačkom kućom Profil Klett, a župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji s direktorom Profila Klett Daliborom Greganićem.

Župan Posavec: „Ovo je još jedna inovativna metoda učenja koju uvodimo u naše škole“

Profil Klett ovlašteni je zastupnik Oxford University Pressa na području Republike Hrvatske za prodaju pretplatničkih digitalnih kupona Oxford Reading Cluba, kojima se omogućuje pristup digitalnoj knjižnici. Kako bi škole mogle sudjelovati u projektu, Grad i Županija snosit će troškove kupnje pristupnih kodova. Interes za projekt iskazalo je 15 škola kojima je osnivač Međimurska županija, a u projekt će se uključiti 200-tinjak učenika. „Drago nam je što je velik brojim škola i učenika pokazao interes za uključenje u ovaj pilot projekt, a nadam se da će isti motivirati i druge učenike i njihove učitelje da se uključe te potaknu u njima čitalaštvo na engleskom jeziku. Cilj je i da učiteljima ovakvi projekti posluže kao dodatna prilika da te učenike još više animiraju i zainteresiraju za učenje i utjecaj engleskog kao svjetskog jezika. Ovo za nas u Međimurju predstavlja još jednu inovativnu metodu učenja i vjerujem da će rezultirati dodatnom motiviranošću naših učenika“, kazao je župan Posavec.

Učenicima dostupno više od 1000 naslova najvećeg svjetskog izdavača  Oxforda

„Nakon prvog zajedničkog projekta i otvaranja digitalne učionice budućnosti na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, suradnja s Gradom Čakovcem i Međimurskom županijom krenula je izvrsno i brzo se stvorila prilika za novi projekt. Ovaj je kraj prepoznat kao predvodnik progresivnih ideja i kao onaj koji razvija kvalitetu obrazovanja, uz isticanje važnosti podrške izvrsnosti i pismenosti svojih učenika.“, istaknuo je direktor Greganićem te je dodao da će međimurske škole dobiti pristup knjižnici najvećeg svjetskog izdavača s preko 1000 naslova iz kojih će djeca moći čitati i učiti, a uz to će se održati i interaktivne radionice s ciljem edukacije i stručnog usavršavanja učitelja. „Veseli nas ova suradnja i nadamo se da će se u nastavku iste dizati svijest o tome što za budućnost treba osnovnoškolcima, a samim time i svima nama“, kazao je direktor Greganić.

Predstavljanju projekta nazočio je i voditelj Županijskog stručnog vijeća za engleski jezik Međimurske županije za osnovne škole Denis Kirić, uz prisustvo savjetnice za nastavu stranih jezika Mije Mandić, koji je naglasio značaj besplatnog korištenja digitalne knjižnice za učitelje i učenike. „U nastavi stranih jezika uvijek su dobrodošli kvalitetni tekstovi za sve generacije, koji su učenicima sada omogućeni i na engleskom jeziku. Naslovi su razvrstani po grupama i po dobi te zaista imamo sreću što su Županija i Grad Čakovec prepoznali prednosti i potencijal projekta te omogućili svima zainteresiranima besplatno sudjelovanje“

Kako se radi o projektu koji je diljem zemlje izuzetno dobro prihvaćen, za međimurske i čakovečke školarce u gradskom, odnosno županijskom proračunu, osigurana su sredstva te će mladi na taj način imati priliku razvijati svoju čitalačku pismenost. Digitalna knjižnica učenicima je na raspolaganju sve do lipnja 2023. kada će se procijeniti njeno korištenje, korist za djecu i njihove mentore. U projekt na području Grada Čakovca uključit će se 83 učenika I., II., III. osnovne škole i Osnovne škole Ivanovec.

Gradonačelnica Cividini: „Mladima se omogućuje kvalitetno znanje“

„Ovim ugovorom, našim učenicima i njihovim profesorima omogućujemo besplatni pristup digitalnoj oksfordskoj knjižnici, koja sadrži brojne naslove te koja može pridonijeti boljem učenju i razumijevanju, ali i znanju novih jezika. Dodatna vrijednost je da pritom razvijamo njihovu ljubav prema čitanju, ali i upoznavanju drugih kultura uz stjecanje dodatnih vještina koje će današnjoj djeci, a sutra odraslim ljudima pomoći u svakodnevnoj poslovnoj i privatnoj komunikaciji“, rekla je čakovečka gradonačelnica i dodala da se iskreno nada da ćemo plodove današnjih ulaganja u obrazovanje svi zajedno ubirati sutra. „U svijetu kakav je danas, znanje je moć te osnova svakog napretka. Omogućavanjem besplatnog pristupa digitalnoj knjižnici našim osnovnoškolcima, učenicima i njihovim učiteljima dajemo moćan alat za koji sam sigurna da će znati iskoristiti. Drago mi je i jasna je poruka što je sjever Hrvatske prvi u zemlji prepoznao potencijal ovog projekta. To je još jedna potvrda da smo ozbiljni kada treba promišljati o budućnosti i omogućiti mladima kvalitetno i, najvažnije, na globalnom tržištu rada – kompetitivno znanje“, zaključila je Cividini.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content