Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec posjetio starije osobe u Gornjem Kraljevcu

Datum objave: 1. listopada 2022.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednica Mjesnog odbora Gornji Kraljevec Milena Granatir današnje su poslijepodne posvetili druženju s osobama treće životne dobi.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u Hrvatskoj i u cijelom svijetu kako bi se naglasilo njihovo značenje u zajednici te umanjio osjećaj izoliranosti i usamljenosti, ali i osigurala životna sredina koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi.

Kako je naglasio župan Posavec, ovaj dan se obilježava kako bi se prisjetili doprinosa starijih osoba u izgradnji današnjeg društva te istaknula njihova važnost. „Osobe starije životne dobi nas uvijek dočekaju s osmijehom i otvorenih srca, te zavrjeđuju naše poštovanje i pažnju. Mnogi od njih su skromni, a očekuju da ih se samo posjeti i pita za zdravlje. Godine donose neke promjene, i uloge se mijenjaju. Sada je na nama da brinemo o svojim najbližima u njihovoj zlatnoj dobi.“ zaključio je župan.

U Međimurskoj županiji se kroz programe pomoći i njege u kući kao i organizacijom i dostavom prehrane, objavljenjem kućnih poslova, održavanjem osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih i nemoćnih osoba, nastoji omogućiti da osobe starije životne dobi duže ostanu u svojim domovima.

Proglašenje Međunarodnog dana starijih osoba datira od 1990. na temelju odluke i Rezolucije 45/106 Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, donesene 14. prosinca 1990. godine. Od tada se u svijetu redovito na različite načine i kroz različite aktivnosti u javnosti naglašava važnost starijih osoba kao ravnopravnih članova svakog društva te općenito senzibilizira javnost o izazovima koje donosi starenje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content