Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan Transnacionalni promotivni događaj projekta ADRIONET

Datum objave: 29. rujna 2022.

U četvrtak 29. rujna 2022. u Čakovcu u multimedijalnoj dvorani u Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ održan je Transnacionalni promotivni događaj projekta ADRIONET.

Organiziran u okviru projekta ADRIONET, sufinanciranog iz sklopu Interreg V-B „Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020.“ JU REDEA sudjeluje kao jedni partnera iz Hrvatskeuz partnere iz Italije, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Slovenije. Na događaju je predstavljena Transnacionalna mreža „autentičnih sela“ ADRIONET i prezentirana je uspješna provedba pilot akcija na području Međimurske županije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec obratio se sudionicima događaja: „Ovo je regija među dvije rijeke, bogata kulturom, prirodnom ljepotom i toplinom ljudi. Želio bih se zahvaliti svima u ime Međimurske županije na suradnji na ovom značajnom i važnom projektu. Ove radionice i aktivnosti koje smo održali u Nedelišću, Štrigovi i u Svetoj Mariji dio su našeg identiteta koji njegujemo i razvijamo i veselimo se i budućim projektima i ostavštini za generacije koje dolaze.“

Voditeljica projekta ADRIONET u Hrvatskoj je Maja Golubić iz JU REDEA: „Ova mreža obuhvaća čak 28 područja iz sedam zemalja partnera projekta. U Međimurju smo  odabrali tri područja za provođenje pilot projekata, a to su Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija. Lokalna zajednica je preuzela ulogu pokretača razvoja u izgradnji autentične turističko tradicionalne priče.“

U ime vodećeg partnera na projektu Emilia-Romagna Region iz Italije prisutna je bila Maure Mignozzi, dok je u ime Udruženja autentičnih sela Italije bio predstavnik Simone Taddei.

Pilot područja uključena u ADRIONET u Međimurju bila su u općini Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija, u ime kojih su prisutni bili načelnici Đurđica Slamek, Stanislav Rebernik i Nikola Novak, kao i učenici Graditeljske škole, Udruga žena Nedelišće i Udruga Svetomarska Čipka.

U općini Štrigova održan je Festival keramike, u Svetoj Mariji Festival čipke, dok je u Nedelišću održan Festival cekera gdje smo proslavili i ulazak cekera od komušine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.

U ime JU Redea obratila nam se ravnateljica Sandra Polanec Marinović: „Sretni smo što se u sklopu projekta ADRIONET organiziralo mnogo kvalitetnih događanja, čak tri festivala baštine. Sve su to pilot projekti za koje se nadamo da će kao primjeri dobre prakse motivirati i uključiti i još i više lokacija u buduće nove festivale i projekte. Veselimo se novim prijavama i zahvaljujemo svim partnerima na sudjelovanju.

Projekt je započeo 1. veljače 2020. godine i traje do kraja siječnja 2023. godine s ukupnom vrijednošću projekta od 1.287.950,00€ (9.659.625,00 HRK), dok je udio JU REDEA 172.380,00€ (1.292.850 HRK).

Izvor: REDEA

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content