Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dani predškolskog odgoja u Međimurju okupili djelatnike u odgoju i obrazovanju iz cijele Hrvatske

Datum objave: 29. rujna 2022.

Toplice Sveti Martin domaćin su Dana predškolskog odgoja koji se ove godine održavaju pod nazivom „Zajedno rastemo: Djetinjstvo – kulture i mogućnosti“ s ciljem promišljanja kvalitete života u ranom djetinjstvu. Skup u organizaciji Dječjeg vrtića Cvrčak Čakovec okupio je stručne suradnike, ravnatelje odgojno-obrazovnih ustanova, dionike javnih obrazovnih politika i znanstvenike, a tijekom dva dana održat će se više od 50 stručnih predavanja i predstavljanja knjiga kako bi se razmijenila iskustva i znanja.

Na području Međimurja djeluju 33 vrtića koje polazi gotovo 4 000 djece. Osim jedinstvenog modela kojeg provodi u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju kroz razne oblike potpora, financiranjem prijevoza, asistenata u školama i jednokratnim potporama, Međimurska županija nastoji ulagati i u predškolski odgoj te smo jedina županija koja osigurava osobne asistente i za djecu s teškoćama u razvoju vrtićke dobi. Uz to, sufinancira se rad Centra za ranu intervenciju MURID koji pruža stručnu podršku djeci s teškoćama, kao i njihovim obiteljima.

Dane predškolskog odgoja i ove je godine svojim dolaskom podržao župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zajedno s gradonačelnicom Ljerkom Cividini, ravnateljicom Dječjeg vrtića Cvrčak Lidija Varošanec, višom savjetnicom za predškolski odgoj AZOO-a Andrejom Silić i dekanom Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Sinišom Opićem.

O odgoju i obrazovanju ovisi svako društvo i pojedinac, a Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najveća je institucija u Hrvatskoj koja odgaja mlade učitelje, pedagoge i druge stručnjake za rad u odgojno-obrazovnim institucijama. Drago mi je što se Dani predškolskog odgoja održavaju upravo u Međimurskoj županiji koja Učiteljskom fakultetu u Čakovcu pruža ogromnu podršku zahvaljujući kojoj stvaramo kvalitetnije uvjete za naše buduće učitelje, pedagoge i odgajatelje.“, istaknuo je dekan Opić koji je otvorio skup.

Suvremena teorijska promišljanja i empirijska istraživanja ranoga djetinjstva te ranoga odgoja i obrazovanja veliku važnost pridaju kulturama i mogućnostima koje žive djeca u suvremenom svijetu. Društvo obilježavaju intenzivne društvene, ekonomske i političke promjene koje se odražavaju na shvaćanje prirode djeteta i djetinjstva, stoga će sudionici ovogodišnjih Dana predškolskog razvoja imati priliku raspraviti djetinjstvo u relaciji s društvom, kulturom, zajednicom, prostorom, upravljanjem i drugim važnim područjima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content