Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana je završna konferencija projekta Anima Mundi - centra društvenog poduzetništva za veterinarsku i holističku skrb životinja

Datum objave: 28. rujna 2022.

U srijedu, 28. rujna 2022. godine, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Riznica Međimurja u Čakovcu, održana je završna konferencija projekta Anima Mundi - centra društvenog poduzetništva za veterinarsku i holističku skrb životinja.

Nositelj projekta u vrijednosti od 1.176.553,08 kn, kojeg je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, veterinarska je ambulanta “Mr. Kvakan”  u partnerstvu sa Socijalnom zadrugom Humana Nova te Međimurskom županijom, a provodio se od listopada 2020. do kraja rujna ove godine, te je za cilj imao diverzifikaciju usluga i unapređenje poslovanja, ali i društvenu odgovornost u djelokrugu u kojem djeluje.

“Kroz projekt Anima mundi - centar društvenog poduzetnišva, naša veterinarska ambulanta je u suradnji sa ostalim sudionicima projekta unaprijedila svoje poslovanje nabavkom nove opreme i poboljšanjem dosadašnjih ponuda i uvođenjem novih usluga. U sklopu projekta nabavili smo veterinarski laparoskop čime smo proširili dodatnu mogućnost nove usluge kako bismo našim klijentima i pacijentima omogućili dodatne minimalno invazivne metode pretraga i liječenja. Također, uz klasičnu veterinarsku medicinu, uveli smo i holistički pristup uz veterinarsku akupunkturu čime jedini u sjevernoj Hrvatskoj nudimo komplementarni pristup u liječenju bolesti. Uz postojeće ortopedske zahvate uveli smo i fizikalnu terapiju koja uz mogućnost akupunture našim klijentima omogućava skrb na jednom mjestu.", pojasnila je voditeljica projekta Anima Mundi Jerka Mesarić dodavši da je projekt omogućio zapošljavanje novih djelatnika iz skupine teško zapošljivih osoba, u skupini mladih kojima je ovo prvi posao, što ih posebice veseli jer se dugoročnim pozitivnim radom gradi bolja budućnost i stvaraju temelji za druge suradnje. Projektom je obuhvaćena i edukacija vlasnika i klijenata s ciljem povećanja svijesti i odgovornosti prema životinjama, što kroz održane edukacije o važnosti kastracija što kroz desenzibilizaciju i stigmatizaciju životinja sa invaliditetom kao i edukaciju svih djelatnika ambulante u domeni društvenog poduzetništva.

“Humana Nova, neprofitno eko društveno poduzeće, je danas lider društvenog poduzetništva u RH, gdje danas radi 45 radnika/ca od čega je 25 osoba sa invaliditetom, 13 osoba iz drugih marginaliziranih skupina (nacionalne manjine, samohrane majke, dugotrajno nezaposlene starije osobe…). Radnu integraciju radimo u djelatnosti gospodatenja tekstilnim otpadom, te šivanjem novih predmeta od ekološki prihvatljivijih materijala. Ponosni smo na partnerstvo u ovom projektu koji značajno doprinosi kvaliteti života u Međimurskoj županiji.”, kazao je upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova Ivan Božić.

Međimurska županija prepoznala je vrijednost ovog projekta te je bez dvojbe pružila podršku njegovoj provedbi. Svaki projekt čiji je cilj podizanje kvalitete naših sugrađana, ali i promocija inovativnih praksi u radu, doprinosi, ne samo razvoju zajednice, već i pojedincu. "Dodana vrijednost ovom projektu svakako je razvoj i promocija društvenog poduzetništva u našoj županiji, a uz mentorstvo socijalne zadruge Humana Nova, utaban je put i drugim subjektima koji razmišljaju o ovakvom obliku poslovanja. U ime Međimurske županije želim zahvaliti svima koji su uložili svoje vrijeme, znanje  i iskustvo u ovaj projekt, a koji nam je u nasljeđe ostavio ne samo inovativan i održiv model poslovanja i nove usluge na tržištu, već i podsjetnik o odgovornosti pojedinca prema zajednici i odnosu prema osobama koje se nalaze u nepovoljnom položaju.”, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za civilno društva i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić-Mikulić.

U projekt je uključeno i najveće hrvatsko sklonište za napuštene životinje Azil "Prijatelji" Čakovec čija je voditeljica Aleksandra Hampamer istaknula da su pozvani kao dugogodišnji korisnik usluga Ambulante za njihove štićenike, napuštene životinje Međimurske Županije. "To je i nas uputilo u smjeru razmišljanja o dobrobitima društvenog poduzetništva jer kao neprofitna udruga živimo od donacija, a kako bi pojačali održivost u ovim teškim vremenima, razmišljanje i planiranje u smjeru gospodarske djelatnosti kroz društveno poduzetništvo je dobar temelj budućeg rasta i razvoja.”, zaključila je Hampamer.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content