Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na imanju vinarije Horvat održana berba klonske selekcije pušipela, ova godina jedna od boljih za pušipel

Datum objave: 21. rujna 2022.

Prije jedanaest godina Međimurska županija i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Društvom vinogradara i vinara Hortus Croatiae pokrenuli su projekt Klonske selekcije Pušipela u svrhu brendiranja ove autohtone sorte kao međimurske zaštićene robne marke.

Matični nasadi zasađeni su 2011. godine na imanju Vinarije Horvat, a od početna 32 klona, stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili su 5 klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje certificiranog matičnjaka. Zadovoljan ovogodišnjom berbom je vlasnik vinarije Robert Horvat: „Susreli smo se s dvije važne bolesti. To su fitoplazma i žutica. Što pak se tiče kvalitete grožđa, ova je godina jedna od boljih. Količina ima dovoljno, šećeri su zadovoljavajući, kiseline super, a pH odličan.“

Međimurska županija je od samog početka ocijenila projekt kao iznimno važan, a berbi su već tradicionalno nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović i predstavnici podružnice Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe – podružnica Međimurske županije Milorad Šubić Marijan Čižmešija.

Možemo itekako biti ponosni na naše vinare jer smo kroz projekt klonske selekcije pušipela stvorili odličnu bazu za nadogradnju cijepova. Samo prošle godine na tržište je stavljeno 42 000 boca pušipela. Naši vinari ove su godine za pušipel dobili i tri decantera te je ova sorta sve prepoznatljivija. Prema tome, stvorili smo odlične temelje u koje su ugrađeni muka, vrijednosti i pamet naših vinara, Savjetodavne službe i svih stručnjaka. Razvijamo kvalitetnu županijsku marku vina s kojom će se ponositi svi Međimurci.“, istaknuo je župan Posavec koji je izrazio veliko zadovoljstvo projektom klonske selekcije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content