Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj upoznao se s uspješnim europskim projektima u Međimurju

Datum objave: 19. rujna 2022.

EUROPE DIRECT centar Čakovec i Međimurska županija danas su bili domaćini druženja Europske komisije u Hrvatskoj i predstavnika medija iz Međimurja s ciljem snažnijeg povezivanja kako bi se teme vezane uz Europsku unije što bolje približile građanima. Voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ogniana Zlateva i njegove suradnike ugostili su župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec i voditeljica EUROPE DIRECT centra Čakovec Marija Stanković.

Međimurska županija odličan je primjer kako se povlače sredstva iz europskih fondova, što najbolje potvrđuju brojni uspješno dovršeni projekti, a EUROPE DIRECT centar Čakovec, koji svojim aktivnostima okuplja sve generacije, dokaz je zašto je važno postojanje centara.“, istaknuo je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev kojem je župan Posavec predstavio provedene projekte i planove Međimurske županije.

Međimurska županija povukla je najviše sredstava iz EU po stanovniku, a vodeća je i po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine te po udjelu povučenih sredstava u odnosu na ostale županije. Za novi višegodišnji financijski okvir priprema se projektna dokumentacija za projekte vrijedne 8 milijardi kuna, među kojima je 12 strateških projekata u obrazovanju zdravstvu, gospodarstvu i turizmu na kojima će se temeljiti daljnji razvoj Međimurja. Župan Posavec naglasio je i značaj prekograničnih projekata, među kojima je jedan od najvažnijih most Kotoriba – Murakeresztúr. Međimurje je prepoznato i od strane UNICEF-a za provedbu pilot-projekta „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” koji je financiran sredstvima Europske unije. Sastanku je nazočila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je predstavila gradske projekte financirane sredstvima Europske unije.

EUROPE DIRECT Čakovec već je osam godina dio mreže EUROPE DIRECT koja djeluje u čitavoj Europskoj uniji. Centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti Europske unije, postavljaju pitanjima o politikama, programima i prioritetima EU-a te sudjeluju u događanjima na temu budućnosti Europske unije.

S ciljem da se još snažnije povežu s građanima, EUROPE DIRECT centar Čakovec organizirao je susret s Predstavništvom EK u Hrvatskoj i predstavnicima medija, koji su važna karika u prenošenju i informiranju građana, a druženje je započelo u Donjem Vidovcu spustom po rijeci Dravi do Legrada.

Prošlog je tjedna predsjednica Europske komisije održala govor o stanju Unije u kojem se osvrnula na postignuća u protekloj godini i predstavila prioritete za iduću godinu. EUROPE DIRECT Čakovec i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj kroz druženje željeli su približiti međimurskim medijima teme, prioritete i rad, kako Europske unije, tako i EUROPE DIRECT centra Čakovec i Europske komisije u Hrvatskoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content