Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljanjem monografije KUD Mačkovec proslavio svoju 40 obljetnicu

Datum objave: 18. rujna 2022.

Kulturni amaterizam u Međimurju kao dio vrijednosti, a Kulturna umjetnička društva kao nositelji tih vrijednosti su kroz povijest bili i ostali trajni čuvari Međimurske kulture i promotori identiteta Međimurja. Jedan od takvih čuvala tradicije u Međimurju je Kulturno umjetničko društvo Mačkovec koje punih 40 godina okuplja entuzijaste i ljubitelje narodne baštine vezujući neraskidivom niti ljude uz njihov zavičaj.

Od njegovog osnutka, 1982. godine sve do danas društvo djeluje neprekidno. Mnogi članovi i voditelji prisutni su u društvu od njegova osnutka sve do danas. Na takvoj bogatoj tradiciji i iskustvu godinama se grade kvalitetni programi, ali i obrazuju i odgajaju mnoge generacije djece i mladih.

Kroz 40 godina djelovanja do danas u folklornu skupinu bilo je uključeno 800 članova, nastupali su na svim Državnim smotrama održanim u Međimurju i Zagrebu, na manifestacijama poput Vinkovačkih jeseni, Brodskog kola, Šlinganih dana Jalžabeta, Zlatnih tambura u Maču, Voloderskih jeseni, kao i na svim smotrama Međimurske popevke u Nedelišću, Mamičine smotre u Ivanovcu, Tamburaškim smotrama, Smotri običaja i Dječjim smotrama, a najviše se ponose nastupom u emisiji Lijepom Našom.

Ovaj lijepi jubilej proslave 40 godina uspješnog rada, KUD Mačkovec prezentirao je uz program nastupa malog folklora te nastupom zbora i tamburaša.

U povodu 40. obljetnice osnutka KUD-a Mačkovec izdana je „Monografija u povodu četrdesete obljetnice djelovanja društva“ koju su predstavili autor Vlado Mihaljević Kantor te predsjednik KUD-a Nemec Branko. Monografija na 132 stranica obuhvaća fotografsku i dokumentarnu građu koja govori o osnutku KUD-a, njezinim akterima od prvih početaka, aktivnostima kuda te svima onima koju su vezani za kulturni život Mačkovca.

„KUD Mačkovec predstavlja reprezentativan primjer društvenog značaja i utjecaj kulturno-umjetničkog društva na promociju Međimurja i primjer ste udruge koji svima nama može biti primjer.“ Rekao je župan Posavec, te svim članicama i članovima poželio puno uspjeha u čuvanju naše tradicije i identiteta.

Svečanosti obilježavanja proslave prisustvovala je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, predsjednik Gradske zajednice kulture Nikola Kotur u ime Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Miljenko Zelenbaba, predstavnici kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, brojni mještani te zaljubljenici u kulturni amaterizam Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content