Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Centar dr. Rudolf Steiner domaćin ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma i Dana ekološke proizvodnje

Datum objave: 15. rujna 2022.

Međimurska županija, najuspješnija destinacija kontinentalnog turizma, i ove je godine iznimno zadovoljna turističkim pokazateljima. Ostvareno je 70% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a u prvoj polovici godine ostvareno je 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma i Dana ekološke proizvodnje.

Najsjevernija hrvatska županija neizostavno je mjesto na kontinentu Hrvatske koje se mora posjetiti, a turistički sadržaji, poput Starog grada Zrinskih, Riznice Međimurja i vidikovca na Mađerkinom bregu, dobro su poznati. Ususret Svjetskom danu turizma koji se obilježava krajem rujna, predstavljen je ovogodišnji program obilježavanja koji Međimurska županija i Turistička zajednica Međimurske županije organiziraju u suradnji s Centrom dr. Rudolf Steiner.

Svjetski dan turizma ove se godine održava pod geslom Svjetski dan turizma 2022: Promišljanje turizma. „Promišljanje turizma i održivi turizam u Međimurju su nam itekako poznati, a strategiju i razvoj turizma pažljivo planiramo i te planove pažljivo provodimo u djelo što je vidljivo prema odličnim rezultatima i prepoznatljivosti Međimurja.  Svjetski dan turizma ove smo godine odlučili obilježiti s Centrom dr. Rudolf Steiner budući da su naši ciljevi kompatibilni. Centralno obilježavanje organske proizvodnje izuzetno je značajno, jer je upravo Međimurje rodno mjesto Rudolfa Steinera koji nas je zadužio da razvijamo taj vid poljoprivrede, a kojeg mi kao turistički djelatnici moramo uključivati u turističku ponudu“, kazao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te dodao da je Međimurje predvodnik održivog turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj, a dugoročni je cilj da u Međimurju što više organske hrane, lokalno proizvedene, ugostitelji stave u svoju ponudu.

Uz Svjetski dan turizma, obilježit će se i  Dan ekološke proizvodnje EU (EU Organic Day), stoga će ovogodišnji domaćin obilježavanja biti Centar dr. Rudolfa Steinera kao referentna ustanova na području ekološke i biodinamičke poljoprivredne prakse. Kako je istaknula ravnateljica Centra, Dijana Posavec, Europska unija prepoznala je ekološki način proizvodnje kao jedan od ključnih elemenata za postizanje ciljeva definiranih u svojim strateškim dokumentima poput Zelenog plana, Strategije od polja do stola i Strategije biološke raznolikosti do 2030. godine.

Centar dr. Rudolfa Steinera kao multidisciplinarna institucija koja objedinjuje znanost, umjetnost i turizam baziran na nauku i znanju dr. Rudolfa Steinera, rođenog prije 161 godinu u Donjem Kraljevcu u Međimurskoj županiji djeluje s ciljem širenja znanja, iskustva i prakse dr. Steinera s naglaskom na biodinamičku poljoprivredu koja predstavlja nadstandard ekološkom načinu proizvodnje, kao održivo rješenje za izazove zaštite okoliša, socijalne i prehrambene politike 21. stoljeća te senzibiliziranja i edukacije potrošača o vrijednosti i kvaliteti hrane.“, pojasnila je ravnateljica Centra Posavec.

Obilježavanje Svjetskog dana turizma i Dana ekološke proizvodnje započet će 21. i 22. rujna kada će se održati program za dječje vrtiće iz Čakovca i Donjeg Kraljevca pod nazivom Zelena vizija s kreativcima budućnosti, a središnje obilježavanje bit će u petak, 23. rujna 2022. godine u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu. Program će započeti u 11:00 sati euritmijskim plesom, a u 11:25 sati održat će se Okrugli stol pod nazivom „Mali EKO razgovor“ - što je učinjeno i gdje se vidimo u budućnosti, u koji će se uključiti Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna komora, Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda, međimurski LAG-ovi i srednje škole s područja Međimurja, uz mnoge druge sudionike, što je još jedna potvrda značaja Međimurja kao važne destinacije hrvatskog turizma.

"Trendovi se mijenjaju, a mi se prilagođavamo trendovima. Nismo statični u promišljanjima, nego ćemo naš turizam dalje razvijati prema komponentama održivog turizma, iskorištavanju naših potencijala u smislu prirodnih ljepota i vrijednosti naših ljudi.", zaključio je župan Posavec te izrazio zadovoljstvo što su u obilježavanje Svjetskog dana turizma uključeni vrtići, ali i sve srednje škole s područja Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content