Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Završetak projekta “Škole  jednakih mogućnosti u Međimurskoj  županiji u školskoj godini 2021./2022.”

Datum objave: 1. rujna 2022.

Projekt “Škole jednakih mogućnosti u Međimurskoj županiji u školskoj godini 2021./2022.”, UP.03.2.1.06.0036, završio je 1. rujna 2022. Projekt je trajao godinu dana i provodio se u okviru Operativnog programa Europskog socijalnog fonda “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, temeljem poziva “Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV.”

Nositelj projekta bila je Međimurska županija dok je 18 osnovnih i 5 srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija sudjelovalo u projektu kao projektni partneri. Vrijednost projekta iznosila je 2.718.108,00 kn od čega su 90 % bespovratna sredstva, a 10 % sufinancirala je Međimurska županija kao nositelj projekta. Putem projekta zaposleno je 57 pomoćnika u nastavi i 1 stručni komunikacijski posrednik koji su pružali neposrednu pomoć i podršku 61 učeniku s teškoćama u razvoju. Cilj projekta, koji je uspješno proveden, bio je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove kojima je osnivač Međimurska županija kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Prije početka rada s učenicima, svi pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednik, završili su propisano osposobljavanje i dobili potvrdu o stečenoj kvalifikaciji te su imali završeno najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje.

Uz pomoć i podršku pomoćnika u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika, učenicima s teškoćama u razvoju pružena je neposredna potpora i pomoć tijekom odgojno-obrazovnog procesa, olakšana im je komunikacija, socijalizacija, integracija u razredne odjele te su im time poboljšani uvjeti obrazovanja. Dugoročno gledajući, pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici imaju pozitivan utjecaj na učenike s teškoćama u razvoju pomažući im u lakšem snalaženju u školskom okruženju, svladavanju nastavnog gradiva te u razvijanju potrebnih vještina za nastavak obrazovanja i vještina potrebnih za tržište rada.  

Škole uključene u projekt kao projektni parteri bile su: OŠ Belica, OŠ Donja Dubrava, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Draškovec, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Podturen, OŠ Prelog, OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, OŠ Selnica, OŠ Strahoninec, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, OŠ Štrigova, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Graditeljska škola Čakovec i Tehnička škola Čakovec.

U svrhu promidžbe projekta, izrađen je promidžbeni letak s informacijama o projektu koji se može naći na mrežnim stranicama Međimurske županije, EU projekti, poveznice:

https://medjimurska-zupanija.hr/2021/11/23/skole-jednakih-mogucnosti-u-medimurskoj-zupaniji-u-skolskoj-godini-2021-2022/ i

PROJEKT-2021-22_letak-2.pdf (medjimurska-zupanija.hr)

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content