Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija nabavila dva nova vozila sanitetskog prijevoza posebno prilagođena za prijevoz nedonoščadi

Datum objave: 30. kolovoza 2022.

Dva nova cestovna sanitetska vozila za prijevoz pacijenata s ugrađenom medicinskom opremom stigla su u Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije čiji se vozni park sada sastoji od ukupno 28 vozila.

Nastavak je to ulaganja u zdravstveni sustav Međimurske županije s ciljem da se građanima pruži što kvalitetnija usluga. Dva vozila sanitetskog prijevoza već su nabavljena početkom ove godine pa međimurski Zavod za hitnu medicinu sada ima 18 vozila sanitetskog prijevoza i 10 vozila hitne medicine.

Želja nam je obnoviti i modernizirati vozni park kako bi vozila bila sigurnija i udobnija za pacijente, a to možemo postići samo redovitom nabavom vozila što ne bi bilo moguće bez pomoći Međimurske županije. Vozila imaju mogućnost prevesti 5 sjedećih i 1 ležećeg pacijenta te su prilagođena za prijevoz nedonoščadi, odnosno za prihvat inkubatora što omogućava siguran prijevoz nedonoščadi u druge zdravstvene ustanove.“, pojasnila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj Grabant.

Vozila za sanitetski prijevoz godišnje prijeđu između 750 000 i 800 000 kilometara, dok jedno vozilo prijeđe oko 60 000 kilometara. Sanitetski prijevoz koristi se na osobni zahtjev pacijenata, planirane prijevoze, za prijevoz pacijenata na preglede, hemodijalize, ali i za hitne slučajeve, a godišnje se preveze oko 30 000 pacijenata. U sklopu djelatnosti sanitetskog prijevoza radi 8 timova, što znači 16 radnih timova, od kojih se svaki tim sastoji od jednog vozača i jednog medicinskog tehničara ili sestre, a ukupno ima 32 djelatnika u djelatnosti sanitetskog prijevoza.

Nova vozila vrijedna su 821.500 kuna, a sredstva je osigurala Međimurska županija. Ključeve novih vozila ravnateljici Križaj Grabant i predsjedniku Upravnog vijeća ZHM MŽ Dragi Starčeviću predao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ulaganje u bolju zdravstvenu skrb, uz obrazovanje, prioritet je Međimurske županija, a ravnomjernim ulaganjem u sve razine zdravstvene zaštite nastojimo našim građanima omogućiti što kvalitetniju uslugu, što vjerujem da je vidljivo odmah kada se zakorači u krug Županijske bolnice Čakovec i ostalih ustanova.“, naglasio je župan Posavec te dodao da u Međimurju postoje čak 3 ispostave hitne medicinske pomoći s ciljem da se u svaki kutak županije dođe u najkraćem mogućem vremenu kako bi se pružila brza intervencija jer upravo brza reakcija i dostupnost medicinskog osoblja može na vrijeme spasiti ljudski život.

Istovremeno s nabavkom novih vozila i opreme, u tijeku je rekonstrukcija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, obnova četiri zgrade Županijske bolnice Čakovec, rekonstrukcija pedijatrije, a u planu su dva kapitalna projekta - uspostava Centra palijativne skrbi i proširenje infrastrukture Županijske bolnice Čakovec s ciljem objedinjavanja laboratorija.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content