Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Spremno u novu školsku godinu u Međimurskoj županiji. Župan Posavec: „I dalje pokazujemo koliko nam je važno obrazovanje i građani“

Datum objave: 29. kolovoza 2022.

Međimurske osnovne i srednje školske spremne su za novu školsku godinu koja počinje idućeg ponedjeljka. Svi učenici imat će osiguran besplatan prijevoz autobusom ili vlakom neovisno o udaljenosti od kuće do škole, osigurani su i pomoćnici u nastavi, a srednjoškolci će dobiti 300 kuna pomoći za nabavku radnih materijala. Dio je to mjera koje Međimurska županija provodi već niz godina i kojima nastoji učenici pružiti najbolji obrazovni standard, uvjete i mogućnosti, a uz to i rasteretiti troškove roditelja.

Ove školske godine u klupe osnovnih škola u Međimurju sjesti će 9 406 učenika, što je 18 učenika više nego godine prije. Od tog broja 1 116 je prvašića, a sve osnovnoškolce na klupama će dočekati besplatni udžbenici. U srednjim školama imat ćemo 3 707 učenika, što je 93 učenika više, a broj učenika 1. razreda srednjih škola bit će 1097, što je 81 učenik više.

Nastava u Međimurju kreće bez ikakvih epidemioloških mjera. Cijene energenata su osigurane i nema govora o online nastavi već smo pravovremenim mjerama nastojali osigurati nesmetano i kvalitetno provođenje nastave. Veseli podatak da je prihvaćen naš prijedlog za povećanjem upisnih kvota po programima što je razlog povećanja broja učenika, a veliki interes pokazali su učenici za strukovna zanimanja pa su razredni odjeli u Graditeljskoj školi Čakovec, Tehničkoj školi Čakovec i Srednjoj školi Prelog popunjeni u potpunosti.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec na konferenciji za medije na kojoj su predstavljene sve važne informacije vezane uz početak nove školske godine.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola i ove godine imaju u potpunosti financiran prijevoz, a jedina obaveza koju imaju je donijeti potvrdu za ostvarivanje prava na sufinanciranje i napraviti iskaznicu. „Prvih dva tjedna tijekom kojih učenici izrađuju iskaznicu prijevoz je besplatan, a nakon toga pravo besplatnog ostvaruju uz iskaznicu.“, naglasio je voditelj Prometnog ureda Čakovec i Autobusnog kolodvora Čakovec Davor Tkalec pozvavši učenike i roditelje da prate stranice autobusnog kolodvora ili ih kontaktiraju u slučaju nedoumica. Osigurano je i 64 pomoćnika u nastavi te 1 stručni komunikacijski posrednik koji će pružati neposrednu pomoć i podršku 67 učenika s teškoćama u razvoju u 18 osnovnih i  5 srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija. Ukupna vrijednost projekta je 2.944.617,00 kuna od čega su 90% bespovratna sredstva, a 10% sufinancira Međimurska županija. Dodatno su udruge osigurale 33 pomoćnika u nastavi za 34 učenika I 3 učenika u direktnom financiranju, što znači da je osigurano ukupno 99 asistenata za 104 učenika. Međimurska županija i jedina u Hrvatskoj osigurava asistente u vrtićima za djecu s teškoćama. Svake godine Međimurska županija raspisuje natječaj za dodjelu stipendija djeci hrvatskih branitelja. Riječ je o oko 50 učenika koji su stipendirani s 3 000 kn tijekom školske godine.

I ove se godine stipendira 153 učenika deficitarnih zanimanja koji primaju 6 000 kuna stipendije godišnje, a srednjoškolci će uz besplatan prijevoz i stipendije, dobiti i jednokratnu financijsku potporu od 300 kuna za nabavku radnog materijala. Ova potpora namijenjena je 3 700 učenika srednjih škola u Međimurskoj županiji te 200 učenika koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji, a polaznici su srednjih škola u drugim županijama. U županijskom proračunu za ovu namjenu osigurano je 1.200,000 kuna. „Učenici srednjih škola u Međimurskoj županiji sukladno uputama Škole donijet će u prvoj polovici mjeseca rujna račun u vrijednosti do 300,00 kuna za kupljeni potrošni materijal koji im je potreban za školovanje. To mogu biti računi za kupnju radnih bilježnica, olovaka, radnih mapa ili kutija za pohađanje nastave iz strukovnih predmeta.“, pojasnila je pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah.

Uz besplatan prijevoz, osigurane asistente, stipendije i jednokratne potpore, i u ovoj školskoj godini provodit će se besplatna škola plivanja za sve učenike trećih razreda, nastavlja se s projektom „Medni dan“ kroz koji se učenicima prvih razreda osigurava domaći med, a studentima će se dodijeliti jednokratne financijske potpore u iznosu od 800 kuna. Župan Posavec pohvalio je gradove i općine koji su se uključili u financiranje radnih materijala, školske prehrane te kroz potpore pomažu učenicima i roditeljima u svladavanju financijskih troškova.

Uz Međimursku županiju, koja je osnivač svih srednjih škola i većine osnovnih škola na području županije, Grad Čakovec osnivač je 5 redovnih osnovnih škola, Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec te Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec. Ukupno, ove školske godine u 203 razredna odjela čakovečkih škola upisano je 2.735 učenika, što je 7 više nego protekle školske godine. Najvažnija novost koja od ove školske godine očekuje učenike je besplatna užina za sve osnovnoškolce u čakovečkim školama. Naime, Grad je zajedno sa školskih kuharicama i kuharima te nutricionistima osvježio i ujednačio školske menije, uvodeći više sezonskih i lokalno proizvedenih namirnica. Cilj je ovog projekta svim učenicima u gradskim školama pružiti isti obrok, koji će biti zdrav i ukusan. „Osim financiranja školske užine, roditelji čakovečkih osnovnoškolaca mogu računati na pomoć Grada u kupnji drugih obrazovnih materijala u obliku potpore od 200 do 400 kuna, svi učenici s valjanim rješenjima u čakovečkim osnovnim školama imat će osiguranog pomagača, a u gradskom proračunu osigurano je i 1.257.350,00 kuna za financiranje prijevoza učenika koji su udaljeni više od kilometra od škole.“, kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. Od ove školske godine, učenici viših razreda čakovečkih osnovnih škola i njihovi nastavnici Engleskog jezika besplatno će koristiti novu, digitalnu knjižnicu u kojoj se nalaze sva izdanja Oxford University Pressa i sudjelovati na interaktivnim radionicama

Ono po čemu je Čakovec prepoznatljiv, zasigurno je i velik broj izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti vezanih uz obrazovanje i sport, koje se financiraju ili sufinanciraju proračunskim sredstvima, a preko ljeta su odrađene i brojne investicije u školama. Kada se zbroji sve navedeno, samo u nadstandard u osnovnim školama u školskoj godini 2022./2023. Grad Čakovec izdvaja preko 5 milijuna kuna, a kod se tome pripoje i građevinski radovi, dolazi se do iznosa od 6 milijuna kuna koji se ulažu u osnovnoškolsko obrazovanje s ciljem podizanja kvalitete znanja.

Da brojne potpore, stipendije i ulaganja doista daju rezultata potvrđuje pozitivan primjer Tehničke škole Čakovec koja je već na ljetnom roku popunila svoje kvote. „Uloženo zaista daje rezultate, ne samo u našoj školi, već i u svim srednjim školama na području Međimurja. Primjećujemo i jedan novi trend, a to je da učenici s područja susjednih županija upisuju međimurske škole.“, kazao je ravnatelj tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka. U Tehničkoj školi Čakovec nedavno je otvoren Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu koji će od prvog dana nastave krenuti s radom u punom kapacitetu, a učenici će imati vrhunske uvjete i opremu za stjecanje novih znanja i vještina. Uz to, međimurskim učenicima na raspolaganju su i 3 centra izvrsnosti, iz biologije, kemije, fizike i matematike te iz umjetničkog područja u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec te Centar izvrsnosti iz informatike.

Odrađena su i brojna ulaganja i investicije tijekom ljetnih mjeseci, a planova ne nedostaje. Međimurska županija je za investicije u obrazovanje osigurala oko 5 milijuna kuna.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content