Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projektom „Zdrovje prije sega“ protiv dijabetesa i drugih oboljenja Međimuraca i Međimurki – pridružite se biciklijadi u Nedelišću u nedjelju, 11. rujna

Datum objave: 25. kolovoza 2022.

Općina Nedelišće, u partnerstvu s Međimurskom županijom i Udrugom dijabetičara Nedelišće, pokrenula je projekt „Zdrovje prije sega“ kroz čije će se aktivnosti nastojati promicati zdrav način života, razvijati pravilne prehrambene navike, utjecati na povećanje tjelesne aktivnosti, educirati o načinu borbe sa stresom, s ciljem očuvanja i unaprjeđenja zdravlja svih žitelja Međimurske županije što će u konačnici doprinijeti smanjenju pojavnosti dijabetesa i drugih oboljenja.

Projekt je vrijedan 499.911,98 kuna te je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a projektne aktivnosti predstavio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. U planu je nekoliko sportskih manifestacija - Zabij gol dijabetesu, Nedelski obiteljski mini maraton, dječja biciklijada, biciklijada odraslih i nordijsko hodanje – šetnja po šumskim stazama), kao i aktivnosti prevencije šećerne bolesti. Svjetski dan šećerne bolesti obilježit će se na 3 lokacije, u Orehovici, Nedelišću i Štrigovi, a održat će se i Dani otvorenih vrata Udruge dijabetičara Nedelišće, kao i radionice zdrave prehrane, psihološka predavanja „Psihološki kutak“ i radionice na temu prevencije bolesti dijabetesa i ostalih bolesti.

Kako bi se sudionicima pružila najbolja podrška i savjeti, u aktivnosti će se uključiti liječnici i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec. Podršku projektu dao je ravnatelj ŽBČ Igor Šegović koji je istaknuo da ga veseli što su aktivnosti namijenjene i najmlađima jer je svaka aktivnost kojom se usađuju zdrave navike dobro došla, a s prevencijom je bitno početi što ranije.

Drago mi je što je projekt započeo u godini u kojoj Međimurje ponosno nosi titulu Europske regije sporta, a Međimurska županija podržava svaki projekt kojim se pridonosi poboljšanju kvalitete života građana.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

U projekt će se aktivno uključiti i članovi Udruge dijabetičara Nedelišće koji će svoje iskustvo i znanje u borbi s dijabetesom nastojati što bolje iskoristiti organizacijom preventivnih aktivnosti poput predavanja „Psihološki kutak“, „Halo, Halo“ telefonskih konzultacija i radionica pripreme zdravih obroka.

Izradit će se i priručnik s receptima zdrave hrane koji će se distribuirati vrtićima, školama i udrugama kako bi se doprinijelo prevenciji bolesti dijabetesa od najranije dobi u budućnosti, a jedna od prvih aktivnosti projekta održat će se u nedjelju, 11. rujna, kada će se u Nedelišću organizirati velika biciklijada.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content