Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano obilježeno 100 godina DVD-a Macinec

Datum objave: 14. kolovoza 2022.

U Međimurskoj županiji ove godine 10-ak dobrovoljnih vatrogasnih društava obilježit će svoju stotu obljetnicu i time potvrditi činjenicu kako je tradicija dobrovoljnog vatrogastva iznimno ukorijenjena u stanovništvo Međimurske županije.  Jedno od tih društava je i DVD Macinec, koje je osnovano je 1. svibnja 1922. godine na inicijativu mještana, budući da se pojavila potreba za organiziranim gašenjem požara.

 „Požari su oduvijek bili izazovi za čovjeka gdje je svatko mogao dokazati i izraziti svoj humani odnos i svoju nesebičnu pomoć za čovjeka, susjeda ili prijatelja. Taj humani odnos i nesebičnu pomoć osjetili su i davne 1922. mještani Macinca te su pokrenuli osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva Macinec, a ono je opstalo do danas zahvaljujući vrijednim i aktivnim članovima“, dugu povijest društva i današnje stanje, iznio je u opširnom izlaganju vatrogasni dočasnik prve klase Srećko Bratković.

Svečanom programu koji je započeo mimohodom vatrogasaca, nazočio je župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, predsjednik MO Macine Ivan Krištofić, predsjednik vatrogasne zajednice Općine Nedelišće Zlatko Marciuš kao i predstavnici vatrogasnih društava, udruga i mještani Macinca.

Marko Dovečar, predsjednik DVD-a Macinec rekao je kako je DVD Macinec uvijek bilo jako društvo te da osim svoje primarne zadaće gašenja požara pomažu mještanima u raznim nedaćama.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je Macinec jedan od primjera važnosti vatrogasaca s obzirom na učestalost požara i poplava na njihovom području. „Vaš način života uistinu je human, vi ste ti koji prvi priskačete u pomoć, vrlo često riskirajući svoj život. Ponosan sam što sva naša vatrogasna društva, osim gašenja požara i spašavanja ljudi sudjeluju u mnogim drugim aktivnostima, jer u svakom mjestu pokretač svih zbivanja su upravo vatrogasna društva“, rekao je župan Posavec i dodao kako će Županija pomagati u radu svih društava na području Županije.

Svoje čestitke i pohvale za ovaj drugi rad i aktivnosti DVD-a Macinec, a posebno na rezultatima koje postižu, u svojim obraćanjima iznijeli su načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, predsjednik MO Macine Ivan Krištofić, te predsjednik vatrogasne zajednice Općine Nedelišće Zlatko Marciuš.

Velike obljetnice uvijek su prigoda da se nagrade najzaslužniji članovi, pa su tako dodijeljene zahvalnice, medalje, plamenice i plakete članovima DVD-a kao i pojedincima koji su dali doprinos radu društva te sponzorima pokroviteljima obljetnice. Među nagrađenima posebnom nagradom za 50 godina rada u vatrogasnom društvu nagrađen je Franjo Sklepić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content