Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska priroda obilježila Svjetski dan rendžera na Matulovu gruntu

Datum objave: 1. kolovoza 2022.

Svjetski dan rendžera obilježava se svake godine 31. srpnja. Tada se slavi rad brojnih čuvarica i čuvara prirode koji su posvetili svoj život očuvanju svjetskih prirodnih i kulturnih resursa. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode drugu godinu zaredom tim je povodom organizirala Kampa mladi čuvari prirode. Na Matulovu gruntu u Frkanovcu provedene su poučne prirodoslovne i zabavne radionice na kojima je sudjelovalo tridesetero djece.

Kamp je proveden u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Čakovec pa su djeca učila o pružanju prve pomoći unesrećenim osobama u prirodi, kako se radi s potražnim psima te se okušala u spuštanju zip-lineom. Gost kampa bio je i dječji animator Matija Bobek koji je djecu poučio kako materijale iz prirode iskoristiti na različite kreativne načine. Prirodoslovnu radionicu vodila je biologinja Monika Cindrić, uz pomoć kolega čuvarica i čuvara prirode Međimurske prirode.

Matulov grunt odzvanjao je veseljem i odličnom atmosferom. Djeca su dobila brojne korisne informacije o tome kako očuvati prirodu, pomagati ljudima i prirodi te biti kreativan. Prvi put Kamp mladi čuvari prirode je imao i međunarodni prizvuk jer su na njemu sudjelovali i dječaci iz Ukrajine, koji su trenutno učenici OŠ Strahoninec. Nakon radionica uslijedila je svečana podjela nagrada najboljim mladim čuvarima prirode i zaslužnim pojedincima u 2022. godini.

Dodijeljeno je čak 11 nagrada u različitim kategorijama, što je rezultat sve većeg odaziva volontera na brojne volonterske akcije u organizaciji Međimurske prirode. Nagrađeni su: Zora Jambrović (Najbolja Mlada čuvarica prirode 2022. godine), Matija Sakal (Najbolji Mladi čuvar prirode 2022. godine), Borna Sakal (Dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022. godine), Viacheslav Shupta (Dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022. godine), učenice OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta (Najbolja Skupina mladih čuvara prirode 2022. godine), Alex Horvat (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.),  Miljenko Vrančić (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), Željko Mezga (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), Nikola Tomašić (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), Vlasta Vugrinec (Najbolji novinarski rad na teme zaštite prirode u Međimurskoj županiji) i Darko Oreški (Senior čuvar prirode 2022. – Nagrada za cjeloživotni aktivizam u zaštiti prirode). Dobitnici su iskazali ponos i radost što je njihov predani volonterizam, rad i aktivnosti u domeni zaštite prirode svog zavičaja prepoznat i nagrađen.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content